Quantcast
Channel: OMAΔΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Λακεδαιμονίων Πολιτεία.
Viewing all 544 articles
Browse latest View live

Κοινωνική δομή στην Αρχαία Σπάρτη

$
0
0
Κοινωνική δομή στην Αρχαία Σπάρτη
   Τρεις κοινωνικές τάξεις υπήρξαν στην αρχαία Σπάρτη. Ήταν οι τάξεις των Σπαρτιατών, των περιοίκωνκαι των ειλώτων

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

   Οι Σπαρτιάτες ονομάζονται μεταξύ τους και «όμοιοι» που σημαίνει ίσοι ή ευπατρίδες. Όπως και σε άλλες πόλεις, έτσι και στην Σπάρτη υπήρχε η τάξη των ευγενών, από την οποία προήρχοντο οι γνήσιοι Σπαρτιάτες, οι ¨όμοιοι¨ δηλαδή πολίτες, οι οποίοι αριθμούσαν περί τα 1500-3000 άτομα. Ο αριθμός αυτός βέβαια ανήκει στους όμοιους πολεμιστές και αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της κλασικής αρχαιότητας. Αργότερα ο αριθμός των ομοίων πολεμιστών μεγάλωσε φτάνοντας γύρω στους 9000. Με τις διάφορες όμως πολεμικές διαμάχες μεταξύ των ελληνικών πόλεων και τις αλλεπάλληλες πολεμικές συγκρούσεις, ο αριθμός των ομοίων πολεμιστών μειώθηκε σημαντικά, αναγκάζοντας έτσι διάφορους βασιλείς της Σπάρτης να λάβουν μέτρα κατά της λειψανδρίας και υπέρ της αύξησης του αριθμού των ομοίων πολεμιστών, εγγράφοντας κάποιες φορές ως όμοιους πολίτες, είλωτες ή νόθους. Για να δούμε τον αριθμό των
ομοίων πολιτών της Σπάρτης σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της Λακεδαίμονος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συνολικός πληθυσμός της Λακωνίας υπερέβαινε τις 180.000 κατοίκους.

   Η κύρια και βασική υποχρέωση των ομοίων πολεμιστών, ήταν η συνεισφορά τους στα συσσίτια, η οποία αποτελείτο από ορισμένη ποσότητα κριθάλευρου, κρασιού, αποξηραμένων σύκων, τυριού και κρέατος.

   Η δεύτερη υποχρέωση του όμοιου πολεμιστή προς την πατρίδα ήταν να είναι ικανός και γενναίος πολεμιστής. Ένα γεγονός που ξεκινούσε πριν ακόμα γεννηθεί αφού οι γονείς έπρεπε να διατηρούν υγιή και γυμνασμένα σώματα, καθώς επίσης και να βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία τεκνοποίησης, ώστε το παιδί που θα γεννηθεί να έχει τις καλύτερες σωματικές προϋποθέσεις για να γίνει ένας υγιής και δυνατός πολεμιστής. Μετά την γέννηση βέβαια ακολουθούσε η εκπαίδευση η οποία άρχιζε από την νηπιακή και συνεχιζόταν στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ήθελε λοιπόν ο Λυκούργος να επιβάλλει με τους νόμους του στους Σπαρτιάτες να αγαπούν την πατρίδα τους περισσότερο από κάθε άλλο, δείχνοντας το με το θάρρος τους στις μάχες.

   Η αρχαία Σπάρτη αποτελείτο από πέντε κόμες: Λίμναι, Κυνοσούρα, Μεσόα, Πιτάνη και Αμύκλαι. Οι Σπαρτιάτες αποτελούνταν από τρεις φυλές: Των Υλλέων, των Δυμάνων και των Παμφύλων που ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους, χωρίζονταν στις πέντε παραπάνω κόμες η ωβές η κοινότητες. Με την πάροδο όμως του χρόνου η έννοια της φυλής αντικαταστάθηκε από την λέξη ωβά, χωρίζοντας έτσι τους Σπαρτιάτες ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους και όχι ανάλογα με την φυλή. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ο Σπαρτιατικός στρατός διαιρείτο σε πέντε λόχους: Αιδόλιος, Σίνης, Σαρινάς, Πλόας και Μεσοάτης. Η περιουσία των ομοίων αποτελείτο από την γη τους (κλήρος), από την πανοπλία τους, την κατοικία τους, τους είλωτες, τα άλογα και τα σκυλιά τους, πράγματα τα οποία είχαν την δυνατότητα να δανειστούν μεταξύ τους, κάνοντάς το μάλιστα με μεγάλη προθυμία.Η περιουσία των ομοίων αποτελείτο από την γη τους (κλήρος), από την πανοπλία τους, την κατοικία τους, τους είλωτες, τα άλογα και τα σκυλιά τους, πράγματα τα οποία είχαν την δυνατότητα να δανειστούν μεταξύ τους, κάνοντάς το μάλιστα με μεγάλη προθυμία.

ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ

   Η τάξη των περιοίκων αποτελείτο από τον πληθυσμό που κατοικούσε πέριξ της Σπάρτης και η κύρια ασχολία του ήταν η κτηνοτροφία, η γεωργία, τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, η αλιεία και το εμπόριο. Είχαν αυτονομία και ήταν αυτοδιοικούμενοι, καθώς είχαν το δικαίωμα να θεσπίζουν δικούς τους νόμους. Οι Σπαρτιατικοί νόμοι δεν εφαρμόζονταν στους περιοίκους, αλλά υπερίσχυαν πάνω στους νόμους των περιοίκων. Υποχρεώνονταν από τους Σπαρτιάτες να ακολουθούν τους ίδιους συμμάχους, να έχουν τους ίδιους εχθρούς, και παρατάσσονταν στις μάχες σαν οπλίτες με βαρύ οπλισμό.

   Αν και υστερούσαν σε μαχητική αξία σε σχέση με τους Σπαρτιάτες πολεμιστές μιας και ήταν αγρότες, συμπλήρωναν -ανάλογα βέβαια με τις περιστάσεις- τον απαιτούμενο αριθμό των μορών. Η Σπαρτιατική πολιτεία υποχρέωνε τους περίοικους να υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία και να πληρώνουν φόρο. Διοικούνταν από διορισμένους Σπαρτιάτες αρμοστές (διοικητές).

ΕΙΛΩΤΕΣ

    Η άποψη ότι οι είλωτες ήταν δούλοι με την συνηθισμένη έννοια είναι λανθασμένη. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καλύτερα σαν ένα είδος δούλων της πολιτείας. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την έννοια θα πρέπει να δούμε ποιες ήταν οι αρμοδιότητές τους. Δούλευαν λοιπόν για λογαριασμό των Σπαρτιατών την γη και έδιναν στον ιδιοκτήτη ένα μέρος του εισοδήματος που είχε προσδιοριστεί από πριν. Ο Σπαρτιάτης ιδιοκτήτης δεν είχε δικαίωμα να αθετήσει τον λόγο του και να πάρει περισσότερο από το συμφωνημένο εισόδημα, γιατί σε τέτοια περίπτωση τιμωρείτο με κατάρα από την πολιτεία. Οι είλωτες κρατούσαν συνήθως το μισό της παραγωγής και το πλεόνασμα της συγκομιδής (Αιμιλιανός Ποικ. Ιστορ.)

   Οι οικογένειες των Ειλώτων ζούσαν στα κτήματα (κλήρους), όχι μέσα στην πόλη της Σπάρτης αλλά πέριξ αυτής, και ήταν υποχρεωμένοι να παίρνουν μέρος στις εκστρατείες των Σπαρτιατών. Στις εκστρατείες αυτές οι είλωτες έκαναν συνήθως διάφορες βοηθητικές δουλειές όπως το να επιβλέπουν τα ζώα η τις αποσκευές η να φυλάγουν το στρατόπεδο.

   Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που οι είλωτες έπαιρναν μέρος σε μάχες μιας και πολλές φορές η πολιτεία χάριζε την ελευθερία σε αυτούς που ανδραγαθούσαν. Έτσι έφευγαν από τις τάξεις των ειλώτων και συγκροτούσαν μια καινούργια τάξη, τους νεοδαμώδεις. Με τον τρόπο αυτό οι είλωτες αυτοί αφού αποκτούσαν την ελευθερία τους, πολύ συχνά συμπλήρωναν τις τάξεις του Σπαρτιατικού στρατού ως βαριά οπλισμένοι η ψιλοί.

Κάθε Σπαρτιάτης προμηθευόταν τα προς το ζην από τον κλήρο του, αφού οι Σπαρτιατικοί νόμοι απαγόρευαν στους όμοιους Σπαρτιάτες να εργάζονται. Ολόκληρη η Λακωνική γη ήταν χωρισμένοι σε ίσους (παραγωγικά και όχι σε έκταση) κλήρους, τους οποίους επιφορτισμένοι να τους καλλιεργούν ήταν οι είλωτες.

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ-ΕΙΛΩΤΩΝ

   Αν μελετήσουμε την αναφορά του Ηροδότου για την μάχη των Πλαταιών μπορούμε να συμπεράνουμε περίπου την πληθυσμιακή κατανομή των τριών τάξεων κατά την περίοδο αυτή. Αναφέρει λοιπόν ο Ηρόδοτος ότι οι Λακεδαιμόνιοι μαζί με τους πέντε χιλιάδες οπλίτες που έστειλαν στις Πλαταιές, έδωσαν και συνοδεία ελαφρά οπλισμένων. Από αυτούς, πέντε χιλιάδες περίοικοι πολέμησαν ως ψιλοί, ενώ σε κάθε όμοιο πολεμιστή από τους πέντε χιλιάδες οπλίτες αντιστοιχούσαν επτά είλωτες.

   Πέρα από τις τρεις μεγάλες κοινωνικές τάξεις στην αρχαία Σπάρτη, κυρίως η ανάγκη αύξησης του πληθυσμού οδήγησε στην δημιουργία και άλλων τάξεων.

ΜΟΘΑΞ – ΝΕΟΔΑΜΩΔΗΣ

   Μόθακας ονομαζόταν το παιδί μιας ειλώτισσας και ενός ομοίου. Τα παιδιά αυτά μπορούσαν να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα μόνο αν ακολουθούσαν την Σπαρτιατική αγωγή. Αυτό μπορούσε να γίνει αν ο μόθακας γινόταν σύντροφος ενός συγκεκριμένου Σπαρτιατόπουλου και ακολουθούσε μαζί του την αγωγή.

   Έτσι λοιπόν αφού ο μόθακας παρακολουθούσε την αγωγή, μπορούσε μετά να γίνει πολίτης της Σπάρτης και να αποκτήσει κλήρο και δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτό λοιπόν κάποιος που δεν γεννήθηκε γνήσιος Σπαρτιάτης μπορούσε να γίνει όμοιος πολεμιστής. Σε αυτή την περίπτωση και μετά την ολοκλήρωση της Σπαρτιατικής αγωγής, ο μόθακας ονομαζόταν «νεοδαμώδης», και ήταν πλέον όμοιος Σπαρτιάτης πολεμιστής. Μια άλλη περίπτωση για να γίνει κάποιος «νεοδαμώδης», ήταν και η περίπτωση πολιτογράφησης ειλώτων, οι οποίοι έδειχναν μεγάλη γενναιότητα στην μάχη. Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε, επειδή η Σπάρτη λόγω των συχνών πολεμικών συρράξεων, αλλά και των ιδιόμορφων συνθηκών που επικρατούσαν, υπέφερε από λειψανδρία. Έτσι θεσπίζοντας την τάξη των νεοδαμωδών, η Σπάρτη επιχειρούσε ουσιαστικά, να μεγαλώσει τεχνητά τον πληθυσμό της, χωρίς όμως να αλλοιώσει τα φυλετικά του χαρακτηριστικά, αφού και στις δύο περιπτώσεις οι καινούργιοι «όμοιοι» πολεμιστές που προέκυπταν, δεν προέρχονταν από αλλόφυλες βαρβαρικές φυλές, αλλά ήταν γηγενείς Έλληνες από την τάξη των ειλώτων.

   Οι απελεύθεροι αυτοί είλωτες, αλλά και οι μόθακες, εντασσόμενοι στην τάξη των νεοδαμωδών, απολάμβαναν όλα τα προνόμια των ομοίων Σπαρτιατών πολεμιστών, αλλά και τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία. Αποκτούσαν κλήρο, και συνήθως έπαιρναν τα κτήματα των ομοίων σπαρτιατών πολεμιστών που δεν είχαν κληρονόμο, και ζούσαν εκεί. Σε περιπτώσεις που απελευθερώνονταν αρκετοί νεοδαμώδεις, τους δίνονταν κτήματα στην μεθόριο της Λακεδαίμονος, όπου πολλές φορές τα καλλιεργούσαν και μόνοι τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι νεοδαμώδεις εντάσσονταν στην συνοριακή φρουρά της Σπάρτης. Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι νεοδαμώδεις αποτελούσαν ένα σημαντικό κομμάτι του Σπαρτιατικού στρατού, αφού ανεξάρτητα με την περιοχή την οποία κατοικούσαν, εκτελούσαν υπηρεσία οπλίτη, παίρνοντας μέρος στην στρατιωτική εκγύμναση, όπως όριζαν οι νόμοι του Λυκούργου για τους όμοιους Σπαρτιάτες πολεμιστές. Ονομαστοί μόθακες στην μεγάλη ιστορία της Σπάρτης ήταν ο Λύσανδρος, ο Καλλικρατίδας, ο Γύλλιπος κ.ά.

ΤΡΟΦΙΜΟΙ

   Τρόφιμος ονομαζόταν το θετό τέκνο. Οι τρόφιμοι ήταν αγόρια ελληνικής καταγωγής , οι οποίοι ακολουθούσαν την Σπαρτιατική αγωγή, μαζί με τα Σπαρτιατόπουλα, αρκεί να ήταν σωματικά υγιείς. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι τρόφιμοι ήταν παιδιά που είχαν γεννηθεί στην Σπάρτη από ξένους γονείς. Από τρόφιμους και νόθους απαρτιζόταν και ο στρατός του Αγησίπολη, οι οποίοι όπως αναφέρεται, ήταν εύρωστοι και ρωμαλέοι στην εμφάνιση, ψημένοι στις μάχες και πεπειραμένοι στην ζωή της τιμής.

ΥΠΟΜΕΙΟΝΤΕΣ

   Οι όμοιοι Σπαρτιάτες που έχαναν την ιδιότητα του πολίτη ονομάζονταν υπομείοντες. Αυτό συνέβαινε συνήθως στην περίπτωση που κάποιος αδυνατούσε να πληρώσει τις εισφορές του στα συσσίτια. Το φαινόμενο αυτό έγινε ιδιαίτερα έντονο μετά τον εκχρηματισμό της σπαρτιατικής οικονομίας, την δημιουργία χρεών από πολλούς πολίτες, και την συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, μαζί με την λειψανδρία που λόγω των πολλών πολεμικών συρράξεων μάστιζε την Σπάρτη, έφεραν την χαλάρωση της κοινωνικής συνοχής της σπαρτιατικής κοινωνίας, της οποίας βασικός πυλώνας ήταν η τάξη των ομοίων.

   Μελετώντας κανείς την πολιτεία της Σπάρτης και εξετάζοντας την κοινωνική αλλά και την οικονομική της δομή, θα καταλάβει εύκολα γιατί οι αρχαίοι Σπαρτιάτες είχαν αναπτύξει σε τόσο υψηλό βαθμό το αίσθημα της φιλοπατρίας, βάζοντας πάντα το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το προσωπικό τους. Στην πράξη η ίδια η πολιτεία ήταν αυτή που γαλουχούσε τους πολίτες της με αυτά τα πρότυπα, παραδειγματίζοντας τους με την σωστή λειτουργία της.
  
   Στην Σπαρτιατική πολιτεία τα απαραίτητα προϊόντα εξασφαλίζονταν μέσα από την οικιακή οικονομία. Το κράτος ήταν υπεύθυνο για την κοινωνική μέριμνα, αλλά και την ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο. Έτσι το αίσθημα αυτό της ισότητας οδηγούσε στην πιστή τήρηση των νόμων, οι οποίοι για τους Σπαρτιάτες αποτελούσαν τρόπο ζωής. Ο πλούτος ήταν ανύπαρκτος και το χρυσάφι καθώς και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα δεν είχαν καμία αξία στην Σπάρτη. Πλούτος και κόσμημα για τον Σπαρτιάτη πολίτη ήταν το όμορφο και εύρωστο σώμα, και όχι τα φανταχτερά κοσμήματα.

Επιχειρώντας να αναλύσουμε την κατάσταση που επικρατούσε στην αρχαία Ελλάδα σε σχέση με την στρατιωτική δομή των πόλεων κρατών θα οδηγηθούμε σε μερικά συμπεράσματα. Σε όλες τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις – κράτη το μεγαλύτερο τμήμα του στρατού αποτελείτο από «ερασιτέχνες» πολεμιστές, οι οποίοι έπιαναν ουσιαστικά τα όπλα μόνο σε περίπτωση ανάγκης της πατρίδας τους, ενώ την ειρηνική περίοδο απασχολούνταν με κάποιο βιοποριστικό επάγγελμα, μέσα από το οποίο είχαν την δυνατότητα να πλουτίσουν. Αντίθετα στην Σπάρτη, οι νόμοι του Λυκούργου -που για πολλούς αποτελεί μυθικό η και ανύπαρκτο πρόσωπο- απαγόρευαν στους όμοιους πολεμιστές οποιαδήποτε σωματική και βιοποριστική εργασία, επιτρέποντάς τους μόνο να εργάζονται σε ότι θεωρούσαν ότι εξασφάλιζε την ελευθερία και την ενδυνάμωση της πόλης τους. Και η εργασία αυτή δεν ήταν άλλη από την συνεχή στρατιωτική εκπαίδευση, και την αρετή.

   Μια άριστη άσκηση για τους Σπαρτιάτες ήταν και το κυνήγι, το οποίο πίστευαν ότι αποτελεί μια πολύ καλή σωματική άσκηση, δεδομένου ότι οι συνθήκες του μοιάζουν πάρα πολύ με τις στρατιωτικές. Μπορούσαν να δικαιολογήσουν μάλιστα και την απουσία κάποιου, ο οποίος έλειπε για κυνήγι, από το φυδίτιο, με την υποχρέωση όμως αυτός να στείλει ένα μέρος του θηράματος για τους συντρόφους του Μέσα στην ευρύτερη μέριμνα της σπαρτιατικής πολιτείας ήταν και ο καθορισμός των δημοσίων αξιωμάτων. Στα δημόσια αξιώματα λοιπόν εκλέγονταν Σπαρτιάτες οι οποίοι έφθαναν στην ανδρική ηλικία, και ανάλογα με την πρόοδο τους, την σωματική τους διάπλαση, αλλά και τη γενναιότητα τους, προωθούνταν στα κατάλληλα αξιώματα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι η πολιτεία ενδιαφερόταν για τους πολίτες της, σε όλη την διάρκεια της ζωής τους, σε αντίθεση με άλλες ελληνικές πόλεις, στις οποίες οι πολίτες μετά την εφηβεία έφευγαν πλέον από την μέριμνα της πολιτείας, ενώ αυτή μπορούσε να τους επιστρατεύσει όποτε ήθελε.

ΦΙΔΙΤΙΑ – ΣΥΣΚΗΝΙΑ

   Εκτός από τον χωρισμό του Σπαρτιατικού στρατού σε στρατιωτικά τμήματα, υπήρχε και ο χωρισμός των Ομοίων πολιτών σε δεκαπενταμελείς ομάδες που ονομάζονταν συσκηνίες. Οι ομάδες αυτές τις οποίες συγκροτούσαν Σπαρτιάτες από την ηλικία του είρηνα και μετά, έμεναν σε ξεχωριστά οικήματα, και τα μέλη της κάθε ομάδας κοιμόντουσαν μαζί στο ίδιο οίκημα, μέχρι να συμπληρώσουν το τριακοστό έτος της ηλικίας τους. Συμπληρώνοντας λοιπόν το τριακοστό έτος της ηλικίας τους είχαν το δικαίωμα να κοιμούνται το βράδυ στις οικείες τους, μαζί με τις οικογένειές τους, όμως την ημέρα βρίσκονταν μαζί με τους όμοιους συντρόφους τους που άνηκαν στην ίδια συσκηνία, και γυμνάζονταν η ακολουθούσαν κανονικά το πρόγραμμα της πολιτείας.
  
   Ο θεσμός της συσκηνίας θεσπίστηκε περισσότερο για να ανεβάσει την μαχητικότητα των Σπαρτιατών πολεμιστών, αλλά και για να συσφίξει τις μεταξύ τους σχέσεις, αφού με τον δεσμό αυτό οι σύσκηνοι δένονταν με πολύ στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ τους. Αυτό βέβαια είχε φοβερό αντίκτυπο κατά την διάρκεια της μάχης, στην οποία ο κάθε πολεμιστής μαχόταν δίπλα στον σύντροφό του από την ίδια συσκηνία, οπότε και η μαχητικότητα του ανέβαινε κατά πολύ, αλλά και οι στρατιωτικοί σχηματισμοί του σπαρτιατικού στρατού παρουσίαζαν τεράστια ευελιξία και πειθαρχία. Επίσης ο σπαρτιατικός στρατός με αυτόν τον τρόπο παρουσίαζε πολύ μεγάλη ομοψυχία και συνοχή, αφού κάθε σύσκηνος στην ουσία προσπαθούσε από την μια να αποδείξει την γενναιότητα του στην υπόλοιπη συσκηνία, και από την άλλη ο καθένας ξεχωριστά να προσπαθεί με κάθε τρόπο να σώσει τους υπόλοιπους συντρόφους του, σε μια δύσκολη εξέλιξη της μάχης.

   Η εξασφάλιση των αγαθών που χρειαζόταν η κάθε συσκηνία για να λειτουργήσει, εξασφαλιζόταν από την συνεισφορά των μελών της, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν στην πολιτεία ίση ποσότητα από τα αγαθά που χρειάζονταν (σύκα, αλεύρι, τυρί, κρασί κτλ). Η κύρια τροφή των Σπαρτιατών ήταν ο μέλανας ζωμός. Ο ζωμός αυτός αποτελείτο από χοιρινό η μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο ήταν βρασμένο και με το αίμα του, στο οποίο πρόσθεταν αλάτι και ξύδι. Τα κοινά αυτά δείπνα των συσκήνων ονομάζονταν φιδίτια η συσσίτια αλλά και ανδρεία. Στα φιδίτια παρευρίσκονταν όλοι οι σύσκηνοι, και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να έχει φάει πριν. Ακόμα και οι βασιλείς έπαιρναν μέρος στα φιδίτια, παίρνοντας μάλιστα και διπλή μερίδα την οποία μπορούσαν να διαθέσουν όπου ήθελαν.
  
    Στην συσκηνία γίνονταν συζητήσεις για τα προβλήματα που αφορούσαν την πόλη, αλλά και γενικού περιεχομένου συζητήσεις. Απαγορευόταν όμως ρητά κάποιος να μεταφέρει προς τα έξω τις συζητήσεις που γίνονταν εκεί. Μάλιστα η παράδοση αναφέρει ότι ο γεροντότερος δείχνοντας την είσοδο του οικήματος της συσκηνίας να λέει στους νεότερους: «δια τούτον φήσιν ουδείς εξέρχεται λόγος»

   Στα παιδιά επιτρεπόταν η είσοδος στα φιδίτια, μαθαίνοντας τα έτσι να κρατούν μυστικά τα όσα ακούγονταν εκεί μέσα, μυώντας τα έτσι στο να κρατούν μυστικά προς τα έξω και τα θέματα που αφορούν την πόλη. Επίσης η είσοδος των νέων στα φιδίτια από μικρή ηλικία είχε να κάνει και με την σωστή συμπλήρωση της πολιτικής τους αγωγής, η οποία θα τους βοηθούσε να γίνουν σωστοί και νομοταγείς πολίτες, όταν θα έφταναν στο στάδιο της ενηλικίωσης. Επίσης στα φιδίτια αναφερόταν και κάθε καλή πράξη η οποία έγινε στην πόλη, δίνοντας έτσι ένα κίνητρο στους Σπαρτιάτες να προτιμούν περισσότερο τον δρόμο της αρετής.

   Την ποσότητα του φαγητού που αναλογούσε σε κάθε σύσκηνο κατά την διάρκεια των φιδιτίων, επέβλεπαν οι μεγαλύτεροι, ώστε οι Σπαρτιάτες τρώγοντας στην ουσία την κανονική ποσότητα φαγητού, να διατηρούν το σώμα τους γυμνασμένο, ώστε αυτό να φαίνεται πάντα όμορφο. Οι πρεσβύτεροι όμοιοι πολεμιστές ήταν επίσης υπεύθυνοι να ελέγχουν την εκγύμναση των μελών της συσκηνίας, πριν αυτοί καθίσουν στο τραπέζι. Μόνο μετά το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους οι όμοιοι Σπαρτιάτες μπορούσαν να καθίσουν στα φιδίτια χωρίς προηγουμένως να γυμναστούν. Η διατροφή τους λέγεται ότι κανονίστηκε από τον Λυκούργο έτσι ώστε και να μην στερούνται τροφής, αλλά και να μην ξεφεύγουν από το μέτρο καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες. Το ίδιο συνέβαινε και με την κατανάλωση κρασιού, η οποία δεν υπερέβαινε το κανονικό αφού πολλοί από τους σύσκηνους, μετά το πέρας του δείπνου, έπρεπε να επιστρέψουν στις οικείες τους, πάντα χωρίς την βοήθεια φανού η δάδας, δεδομένου ότι στην Σπάρτη απαγορευόταν ο φωτισμός κατά την διάρκεια της νύχτας σε αυτούς που κυκλοφορούσαν στην πόλη.

   Έτσι, σε όλους τους όμοιους Σπαρτιάτες δεν επιτρεπόταν το δείπνο στο σπίτι, παρά μόνο όταν ο πολίτης αυτός είχε μαγειρέψει ένα ζώο μετά από θυσία, η αυτό το ζώο ήταν θήραμα κυνηγίου, οπότε όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ήταν υποχρεωμένος να στείλει μέρος του σφάγιου στο συσσίτιο των συντρόφων του.

   Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Λυκούργος εφάρμοσε τον θεσμό των φιδιτίων και των συσκηνιών, προσπαθώντας να δημιουργήσει άρρηκτες σχέσεις, ανάμεσα στους πολίτες όλων των ηλικιών, χαλιναγωγώντας έτσι τους νεότερους, οι οποίοι κάτω από τα βλέμματα των πρεσβύτερων, γίνονταν πιο προσεκτικοί, αποκτούσαν μεγαλύτερο αυτοσεβασμό, αλλά και σεβασμό προς όλους τους συμπολεμιστές τους, ανεξαρτήτου ηλικίας. Στις δεκαπενταμελής αυτές ομάδες, κάθε καινούργιο μέλος γινόταν δεκτό μόνο με ομόφωνη μυστική ψηφοφορία, των υπολοίπων μελών, και αποκλειόταν ακόμα και με μια αρνητική ψήφο.

   Μοναδικό μειονέκτημα του θεσμού της συσκηνίας θεωρείται η απομάκρυνση του Σπαρτιάτη συζύγου από την οικεία του μέχρι την ηλικία των τριάντα ετών, δεδομένου ότι οι νόμοι της Σπαρτιατικής πολιτείας προέβλεπαν ότι ένας Σπαρτιάτης πρέπει να παντρεύεται μέχρι το ανώτερο μέχρι αυτή την ηλικία

ΠΗΓΗ:  http://archaia-ellada.blogspot.gr

Ο Ερμής ως ψυχοπομπός

$
0
0
Ο Ερμής ως ψυχοπομπός
Ο Ερμήςή με το επικό όνομα Ερμείας, είναι ένας απ'τους παλαιότερους θεούς με γνήσια ελληνική «λαϊκή» καταγωγή. Κατά τη μυθολογία γεννήθηκε σε μια σπηλιά στην Κυλλήνη (στο σημερινό όρος Ζήρια) της Κορινθίας, από τον Δία και την πανέμορφη Νύμφη Μαία, την κόρη του Άτλαντα. Στον Όμηρο μνημονεύεται με το αρχαιότερο όνομά του Ερμής ο Κυλλήνιος, αλλά και με τους επιθετικούς προσδιορισμούς «εύσκοπος αργεϊφόντης», «διάκτορος», δηλαδή ψυχοπομπός. Στον Όμηρο χρησιμοποιούνται συχνότερα τα επίθετα «χρυσόραβδος» Ερμής, «αγγελιοφόρος» Ερμής, ενώ στον Ησίοδο «ξακουστός κήρυκας των θεών» και «προστάτης των βοσκών και των αιγοπροβάτων».

Η μυθολογία αναφέρει ότι αμέσως μετά τη γέννησή του επινόησε και κατασκεύασε την πρώτη λύρα και έδειξε, από τη βρεφική του ακόμη ηλικία, την επιδεξιότητά του να μπορεί να κλέβει ακόμη και τα βόδια του Απόλλωνα. Ο Ερμής, όπως και ο Προμηθέας, επειδή ανακάλυψε τη φωτιά και τα πυρεία, και συγχρόνως τη θυσία, προφανώς μια θυσία για το δωδεκάθεο, θεωρείται κατά
βάση «ένας ανταγωνιστής του δόλιου πυρφόρου Προμηθέα».

Ο Ερμής, μολονότι στην επική ποίηση φαίνεται να έχει βοηθητική θέση έναντι των άλλων ολύμπιων θεών, πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε τόσο πολυσχιδή θεότητα ώστε κάλυπτε σχεδόν κάθε εκδήλωση της ζωής. Είναι ο πλέον πολυάσχολος θεός, καθώς έχει πολλά καθήκοντα στον Επάνω Κόσμο: πριν απ'όλα είναι ο αγγελιοφόρος του Δία, είναι επίσης θεός των διασταυρώσεων των δρόμων και των ορίων (συνόρων) (Ερμής Τρικέφαλος ή Τετρακέφαλος), προστάτης των θυρών των σπιτιών και των πυλών των ναών (Πύλαιος και Προπύλαιος Ερμής), θεός των γραμμάτων και της ρητορικής (λόγιος Ερμής), προστάτης των αθλητών και των αγώνων (αγώνιος Ερμής), προστάτης των εμπόρων (αγοραίος και κερδώος Ερμής) -μάλιστα προστάτευε όχι μόνο το θεωρούμενο σήμερα ως νόμιμο, αλλά και το τυχαίο εύρημα, το λεγόμενο έρμαιον, που σημαίνει «δώρο του Ερμή», δηλαδή το θεόσταλτο δώρο (εξ ου και Ερμής Τύχων) ή το απροσδόκητο πολύτιμο εύρημα ή ακόμη και το προϊόν κλοπής ή αρπαγής (εξ ου και άναξ φηλητών ή δόλιος ή ληιστήρ Ερμής). Κατά τη Γιγαντομαχία, φορώντας την Άϊδος κυνήν (αόρατη περικεφαλαία), σκότωσε τον γίγαντα Ιπόλλυτο, έσωσε τον Δία επανασυνδέοντας τα νεύρα των ποδιών του, τα οποία είχε κόψει ο Τυφωέας και απελευθέρωσε τον θεό Άρη, τον οποίον είχαν φυλακίσει οι Αλωάδες για ένα και πλέον έτος.

Σε όλη την αρχαιότητα ο Ερμής θεωρούνταν ο πιο έξυπνος και ο πιο φιλάνθρωπος θεός (Ερμής αλεξίκακος και αγαθών δωτήρ) και γι'αυτό ο πιο αγαπητός και διασκεδαστικός θεός του ελληνικού πανθέου, «έκφραση όλων των προτερημάτων και όλων των ελαττωμάτων του αρχαίου Έλληνα». Σε όλη την ιστορία του όμως, την πρώτη θέση είχαν τα χθόνια γνωρίσματά του και ιδίως η γνωστή πανελλήνια ιδιότητα του ψυχοπομπού ή ψυχαγωγού.

Ως ψυχοπομπός στον Κάτω Κόσμο εξυπηρετεί τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη. Συγκεκριμένα μεταφέρει τις ψυχές των νεκρών και συγχρόνως παρευρίσκεται στο δικαστήριο του Άδη, δηλαδή εκτελεί καθήκοντα με τα οποία απέκτησε εξαιρετική θέση ανάμεσα στους θεούς του Κάτω Κόσμου.

Πολλές είναι οι αρχαίες πηγές που παρουσιάζουν τον Ερμή συνδεμένο με καθαρά χθόνιες θεότητες, όπως είναι η Δήμητρα, ο Πλούτων, ο Τροφώνιος κ.ά. «Χθόνιο», λ.χ., αποκαλούν τον Ερμή ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης. Δεν είναι όμως απίθανο η ιδιότητα του χθόνιου θεού να προήλθε από την άλλη ιδιότητά του, του κήρυκα των θεών και του ψυχοπομπού. Έτσι, σαν κήρυκας μπορούσε να διαβιβάσει ειδήσεις ή ευχές από τον Επάνω Κόσμο στον Κάτω ή να μεταφέρει τις ψυχές στους χθόνιους, και ως εκ τούτου να θεωρήθηκε και ο ίδιος χθόνιος. Στους Ορφικούς Ύμνους, ο Ερμής ο χθόνιος οδηγεί τις «αθάνατες ψυχές» στον Άδη και τις ξαναφέρνει πίσω στον Επάνω Κόσμο (για καινούριες ενσωματώσεις). Ως ψυχαγωγός αναφέρεται επίσης και στις «Χοηφόρους» του Αισχύλου (στ. 622), μολονότι ο Ορέστης αναμένει από αυτόν όχι απλά να διαβιβάσει την ευχή του στους άλλους χθόνιους και στο νεκρό πατέρα του, αλλά και να τον συμπαρασταθεί στην προσπάθειά του να εκδικηθεί τους δολοφόνους του πατέρα του (στ. 727-29). Τη χθόνια θεότητά του μαρτυρεί και ο Παυσανίας, ο οποίος αναφέρει ότι είδε στον Άρειο Πάγο άγαλμα του Ερμή δίπλα σε αγάλματα των άλλων μεγάλων «υπογαίων θεών».

Για την εξαιρετική θέση του Ερμή ανάμεσα στους θεούς του Κάτω Κόσμου μας πληροφορεί και ο Πλούταρχος, καθώς στη γιορτή Ελευθέρια της Πλάταιας συνήθιζαν πρώτα να προσεύχονται στον χθόνιο Ερμή και στον χθόνιο Δία κατά τη θυσία του ταύρου και κατόπιν να καλούν στην «αιμακουρία» τις ψυχές εκείνων που είχαν σκοτωθεί στη μάχη κατά των Περσών, το 479 π.Χ..

Τον Ερμή όμως, ως φοβερό χθόνιο θεό, τον επικαλούνταν οι Έλληνες κατά τον 5ο π.Χ. αι. και στους λεγόμενους «καταδέσμους» (defixiones), δηλαδή στις επικλήσεις προς τους νεκρούς ή τους χθόνιους θεούς, για να βλάψουν όσους μισούσαν. Στην αρχαϊκή εποχή κάθε ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο ως «άγαλμα» του ψυχοπομπού θεού του Κάτω Κόσμου. Ο Πίνδαρος, ένα λίθινο γλυπτικό έργο στημένο πάνω σε τάφο το αποκαλεί «άγαλμα Αϊδα». Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον Όμηρο δε γίνεται μνεία του πορθμέα Ερμή, αφού οι ψυχές των νεκρών και στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια μπαίνουν στον Άδη «χωρίς τη βοήθεια κάποιου πλωτού μέσου, αρκεί βέβαια να έχουν καεί». Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα, το ρόλο του πορθμέα (του περαματάρη) στη μεταγενέστερη (μεθομηρική) εποχή θα τον χρεωθεί ο Χάρων (Χάροντας), ο οποίος μετέφερε με το πλεούμενό του τους νεκρούς στην απέναντι όχθη των ποταμών του Κάτω Κόσμου (κυρίως της φοβερής Στύγας) και της Αχερουσίας λίμνης.

Η ιστορία του θεού Ερμή είναι ίσως η πιο διδακτική για την εξέλιξη και τη διαρκή ανανέωση του περιεχομένου όλων των χθόνιων θεών. Μάλιστα η περίπτωση του Ερμή δικαιώνει τη νεότερη επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία -όπως προαναφέρθηκε- κάθε μελέτη ή παρουσίαση της ελληνικής θρησκείας θα πρέπει να ξεκινάει από την προ-ομηρική θρησκεία των Ελλήνων. Σ αυτήν λοιπόν την πλούσια «λαϊκή» θρησκευτική παράδοση και στο τελετουργικό της μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τις άφθονες χθόνιες καταβολές κάθε ολύμπιου θεού και να καταγράψει την εξέλιξη και τη σταδιακή ανανέωσή του, η οποία σε μερικές περιπτώσεις είναι τόσο σημαντική, ώστε από την αρχική θεότητα δεν επιζεί παρά μόνο το όνομα, όπως λ.χ. η περίπτωση του χθόνιου θεού Ερμή, στη μετεξέλιξη του οποίου αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά:

Ο Ερμής, στα πρώιμα χρόνια είχε συνδεθεί με τους παρόδιους λιθοσωρούς που ήταν είτε τάφοι είτε «όροι» (ορόσημα). Και το ελληνικό όνομά του εξάλλου σημαίνει κυριολεκτικά «αυτόν που προβάλλει μέσα από σωρό με πέτρες». Υπήρχε λοιπόν μια παλιά συνήθεια του αρχαίου Έλληνα αγρότη που, όταν έβρισκε στο δρόμο ένα σωρό από πέτρες, έριχνε άλλη μια πέτρα επάνω του, γιατί πίστευε ότι κάποια θεϊκή δύναμη (θεός-δαίμων) κατοικούσε μέσα σ'αυτές. Ο Μ. Nilsson θεωρεί ότι σ'αυτήν τη συνήθεια υποκρύπτονται ίχνη παλιάς λιθολατρίας, και σημειώνει ότι αυτές τις πέτρες τις ονόμαζαν «έρμα» και την μεγαλύτερη από αυτές -στην κορυφή του σωρού- την ονόμαζαν «Ερμή». Και ο W. Burkert επισημαίνει ότι οι λιθοσωροί, όπως και η πρωτόγονη οριοθέτηση των περιοχών με φαλλό, είχαν πάντοτε την ίδια αποτρεπτική δύναμη.

Οι λιθοσωροί αυτοί, δηλαδή οι «Ερμές», τους οποίους οι άνθρωποι της υπαίθρου χρησιμοποιούσαν ως «οδοδείκτες» για τους ταξιδιώτες, αλλά και ως ορόσημα των αγρών και των ιδιωτικών κτημάτων, φαίνεται πως αποτελούσαν τεμένη του χθόνιου Ερμή, ο οποίος μάλιστα τιμωρούσε όποιον τολμούσε να καταπατήσει ξένη γη. Μολονότι η «παρουσία» του θεού των «συνόρων» (Ερμή) εμπόδιζε την παράνομη καταπάτηση, οι γείτονες φαίνεται ότι μετακινούσαν τα σύνορα, για να επεκτείνουν τη δική τους γη, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των κτημάτων να χρησιμοποιούν ως ορόσημα ακόμη μεγαλύτερες πέτρες σε όρθια εμφανή θέση. Στην κορυφή αυτών των λιθοσωρών (είτε «όροι» ήταν είτε τάφοι) στηνόταν μία ακόμη μεγαλύτερη πέτρα, η «ερμαϊκή στήλη». Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι λιθοσωροί αυτοί χρησιμοποιούνταν και ως σύνορα των χωρών.

Στις λίθινες ή αργότερα ξύλινες αυτές «Ερμές», τις οποίες μεταγενέστερα τοποθετούσαν σε διασταυρώσεις οδών, στις πλατείες των πόλεων και στις εισόδους των σπιτιών ή των ναών, τονίζονταν με έμφαση οι φαλλοί. Από την παρουσία των φαλλών, σύμβολο της γονιμικής του ιδιότητας, ο Ηρόδοτος συμπεραίνει ότι ο Ερμής ήταν προϊστορικός θεός, τον οποίο οι Αθηναίοι είχαν παραλάβει από τους Πελασγούς. Τέλος, το 520 π.Χ. ο γιος του Πεισίστρατου Ίππαρχος πρότεινε στους Αθηναίους τη λίθινη μορφή του Ερμή που αργότερα επιβλήθηκε γενικώς.


Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό την επισήμανση του Μ. Nilsson ότι από την αντίληψη των αγροτικών λαών ότι μέσα στις πέτρες κατοικούσε κάποια θεϊκή «δύναμη» (ένας δαίμων) που είχε ανάγκη από εξαγνισμούς και χοές, δημιουργήθηκε η αντίληψη για την υπόγεια κατοικία των νεκρών, δηλαδή για το σκοτεινό Άδη κάπου βαθιά, κάτω από τη γη. Κατά συνέπεια, μέσα από τις «δαιμονικές τελετουργίες» των αγροτικών λαών, γεννήθηκε η πίστη σε ένα θεό που θα παραλαμβάνει τις ψυχές των νεκρών, για να τις οδηγεί στον Κάτω Κόσμο ή μερικές φορές θα τις επαναφέρει στην εδώ ζωή. Και αυτός ο θεός ήταν ο Ερμής Ψυχοπομπός ή Ψυχαγωγός.

Ως ψυχοπομπός, ο Ερμής, αναφέρεται καταρχάς στη «δευτερο-νέκυια» της Οδύσσειας να παραλαμβάνει τις ψυχές των σκοτωμένων μνηστήρων και, με το χρυσό και όμορφο μαγικό ραβδί του, να τις οδηγεί απευθείας στον Άδη («κατ'ευρώεντα κέλενθα») μέχρι τον ασφοδελόν λειμώνα, «ένθα ναίουσι ψυχαί, είδωλα καμόντων» και όχι όπως αναφέρουν οι μεταγενέστερες δοξασίες και δείχνουν οι αττικές λήκυθοι να οδηγεί τις ψυχές στη λέμβο («ακάτιο») του πορθμέα Χάροντα.

Ο ψυχοπομπός Ερμής σε αγγειογραφίες εμφανίζεται να επαναφέρει στον Επάνω Κόσμο τη βασίλισσα του Άδη, την Κόρη Περσεφόνη, να μεταφέρει τη νεκρή Αλκμήνη από τη Θήβα στα Νησιά των Μακάρων και να συνοδεύει τον Πρίαμο κατά τη μεταφορά του Έκτορα για ενταφιασμό. Με την ίδια ιδιότητα ο Ερμής μεταφέρει και την Ελένη στην Αίγυπτο, αφήνοντας στη θέση της ένα ομοίωμά της. Επίσης, ο Ερμής, παριστάνεται στο περίφημο ανάγλυφο του Ορφέα να υπενθυμίζει στην Ευρυδίκη, πιάνοντάς της ελαφρά το χέρι, ότι πρέπει να επιστρέψει οριστικά στον Κάτω Κόσμο.

Κατά τη μυθολογία, ο Ερμής, φορά φτερωτά χρυσά σανδάλια, με τα οποία μπορεί σαν γλάρος να γλυστρά πάνω στα κύματα, όποτε χρειάζεται, ενώ κρατάει τη θαυματουργική του ράβδο, με την οποία όποτε θέλει αποκοιμίζει ή ξυπνά από τον ύπνο τους ανθρώπους. Γι'αυτό άλλωστε τιμάται και ως υπνοδότης, ύπνου προστάτης και ονειροπομπός. Κατά το Διογένη Λαέρτιο (8,31) ο Πυθαγόρας αποκαλούσε τον Ερμή «θεϊκό ταμία των ψυχών», «πομπαίο» και «πυλαίο και χθόνιο», επειδή συνόδευε τις ψυχές των νεκρών στο υποχθόνιο βασίλειο μέσω της «Πύλης» του Άδη, όπου και φρόντιζε ο ίδιος ο Ερμής να συγκεντρωθούν οι καθαρές ψυχές στον «υψηλότερο χώρο», ενώ οι ακάθαρτες να βρεθούν σε «άρρηκτα δεσμά» με τις Ερινύες.

Στη Θεσσαλία είχε επικρατήσει η συνήθεια στα ελληνιστικά και στα ρωμαϊκά χρόνια να χαράζουν ή να ζωγραφίζουν κάτω από το όνομα του νεκρού, στο κάτω μέρος της επιτάφιας στήλης, μια μικρή ερμαϊκή στήλη με τις λέξεις «Ερμάου χθονίου», που σημαίνουν ότι η στήλη με το όνομα του νεκρού αφιερωνόταν στο χθόνιο Ερμή. Και ο Πλούταρχος αναφέρει την τοπική συνήθεια των κατοίκων του Άργους, τριάντα ημέρες μετά το θάνατο συγγενικού τους προσώπου να θυσιάζουν για τον Ερμή, ο οποίος «δέχεται τις ψυχές των ανθρώπων, όπως το χώμα δέχεται τα σώματά τους». Παρόμοιο μνημόσυνο για τους δικούς τους νεκρούς είχαν και οι Αθηναίοι στη γιορτή των Χύτρων, την τρίτη και τελευταία ημέρα των Ανθεστηρίων, οπότε θυσίαζαν για τον ψυχοπομπό Ερμή και όχι για τους ολύμπιους θεούς.

Η δημοτικότητα του Ερμή αυξήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας, τότε που ολοκληρώθηκε και η μετεξέλιξή του, καθώς απέκτησε πολλαπλές ιδιότητες εντελώς ξένες προς την αρχική του χθόνια φύση. Έτσι, από χθόνιος θεός του Κάτω Κόσμου και ψυχοπομπός των νεκρών ψυχών θα μετεξελιχθεί μέχρι και σε θεό των γυμναστηρίων και του αθλητισμού, προστάτη των αθλητικών αγώνων. Πολλά γυμνάσια αφιερώθηκαν τότε στον Ερμή τον αγώνιο ή εναγώνιο, τον οποίο τιμούσαν συνήθως μαζί με τον Ηρακλή. Σε αρκετά γυμνάσια έχουν βρεθεί πολλά αναθήματα με την επιγραφή «Ερμήι και Ηρακλεί», ενώ, όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας, στη Μεγαλόπολη υπήρχε κοινός ναός για τους δύο θεούς, κοντά σε στάδιο.

Μεγάλες γιορτές προς τιμήν του Ερμή, ως προστάτη των αθλητών και αθλητικών συλλόγων (τα λεγόμενα Ερμαία) τελούνταν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Ρώμης, ενώ η τέταρτη ημέρα του μήνα ήταν αφιερωμένη στον Ερμή, όπως στη Ρώμη η τετάρτη ημέρα της εβδομάδας. Οι Ρωμαίοι πρώτοι μεταμόρφωσαν τον Ερμή σε θεό εμπορίου, τον Mercurius, με το γεμάτο βαλάντιο στο χέρι. Πάντως, τα γυμναστήρια με τον καιρό έχασαν τον αρχικό χαρακτήρα της σωματικής αγωγής, καθώς σε ειδικές αίθουσές τους, μετά τις σωματικές ασκήσεις γινόντουσαν και θεωρητικά μαθήματα. Μάλιστα δίδασκαν διακεκριμένοι λόγιοι της εποχής (ιδίως ρήτορες και φιλόσοφοι), με αποτέλεσμα ο Ερμής αυτόματα να γίνει προστάτης και των γραμμάτων και της ρητορικής (λόγιος Ερμής).


Ριζικά επίσης άλλαξε και η εικαστική του παράσταση: ενώ οι αρχαϊκοί αγγειογράφοι, εκφράζοντας τις μεταθανάτιες αντιλήψεις της εποχής τους, απεικόνιζαν σε λευκές ληκύθους το σκυθρωπό χθόνιο Ερμή, ως σεβάσμιο γενειοφόρο ψυχοπομπό, κατά την κλασική και ιδιαίτερα την ελληνιστική εποχή παριστανόταν ως ωραίος έφηβος με καλογυμνασμένο (πραξιτέλειο) σώμα, όπως φαίνεται από το γυμνό άγαλμά του που βρέθηκε στην Άνδρο (μόνο ένα φίδι που ελίσσεται σε παρακείμενο κορμό δέντρου, μαρτυρεί το χθόνιο χαρακτήρα του). Άλλωστε, μ'αυτήν τη μορφή ο Ερμής γίνεται αργότερα, μαζί με τον Έρωτα και τον Ηρακλή, ο θεός της αθλούμενης νεολαίας και των γυμναστηρίων. «Η πραξιτέλεια αυτή εικόνα του Ερμή απέχει τόσο πολύ από τη σεβάσμια μορφή του παλιού χθόνιου θεού, ώστε φαίνεται σα να παριστάνει άλλο θεό», επισημαίνει ο Ν. Παπαχατζής.

Ο Ερμής παριστάνεται συνήθως και με φτερωτά πέδιλα και με το πλατύγυρο καπέλο του, τον πέτασο, σύμβολα της αέρινης ταχύτητας του αγγελιοφόρου θεού και κρατώντας τη μαγική χρυσή ράβδο του, το κηρύκειον, αρχαιότατο σύμβολο της ποιμενικής του φύσης και της αφθονίας. Άλλα ιερά σύμβολα, εκτός από τον φαλλό, σύμβολο γονιμότητας, είναι η αόρατη κυνή, το ξίφος και το δρέπανο, σύμβολα της χθόνιας φύσης του, ο δίσκος, σύμβολο του θεού προστάτη της γυμναστικής και των αθλητικών αγώνων, ο αυλός (σύριγξ), η λύρα και η κιθάρα, σύμβολα της μουσικής του φύσης, και τέλος το βαλάντιον, σύμβολο του θεού προστάτη του εμπορίου και των συναλλαγών.

Οι ιερές ελιές.

$
0
0

Οι ιερές ελιές (Μορίες) της Αρχαίας Αθήνας


 Ο μύθος της διαμάχης μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για την πόλη του Κέκροπα είναι γνωστός. Ο Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινα του έκανε να αναβλύσει μια πηγή, η Αθηνά εμφάνισε την πρώτη ήμερη ελιά με καρπό. Οι Αθηναίοι επέλεξαν την ελιά, η πόλη τους πήρε το όνομα της θεάς και έκτοτε μπορεί να είχαν πρόβλημα με το νερό αλλά ευδοκίμησαν λόγω του ευλογημένου καρπού.

Από αυτή την πρώτη ιερή ελιά της Αθηνάς, γεννήθηκαν άλλες δώδεκα ελιές τις οποίες οι Αθηναίοι φύτεψαν στις ισάριθμες πύλες της Ακαδημίας, και με την σειρά τους από αυτές τις ιερές, Μορίες, ελιές σιγά σιγά δημιουργήθηκαν οι ιεροί ελαιώνες των Αθηνών. Αιώνες αργότερα οι Αθηναίοι διαπίστωσαν πως υπήρχαν πια ελαιόδεντρα που προέρχονταν από την πρώτη ελιά σε όλη την

πόλη διάσπαρτα, αιωνόβια δέντρα τα οποία όρισαν εξίσου ιερά.

Τα δέντρα αυτά τα ονόμασαν Μορίες, μάλλον από το μόριο-κομμάτι καθώς όλα προέρχονταν από μεταφυτεύσεις-μέρη/κομμάτια της πρώτης ελιάς που δέσποζε στον βράχο της Ακροπόλεως. Λέγαν όμως και έναν μύθο. Πως ο
 γιος του Ποσειδώνα, ο Αλιρρόθιος, με την προτροπή του χολωμένου θεού που είχε χάσει την διαμάχη για την πόλη, βάλθηκε κάποια στιγμή να κόψει όλες τις Μορίες, εκδικούμενος τους Αθηναίους. Αλλά προτού ακόμα ακουμπήσει το υψωμένο τσεκούρι στο πρώτο δέντρο αυτός έπεσε νεκρός. Έτσι λένε πως το όνομα προήλθε από τον Μόρο, τον θάνατο του Αλιρρόθιου.

Και πράγματι οι Αθηναίοι, οι πιο θεοσεβείς των ανθρώπων, είχαν σε τόση εκτίμηση όλες τις Μορίες που με νόμο αποφάσισαν πως τα ιερά δέντρα ανήκαν στην Πόλη ακόμα και αυτά που βρίσκονταν σε ιδιόκτητα κτήματα. Έστω μια Μορία μόνη της στην αυλή του σπιτιού κάποιου Αθηναίου, ήταν ιερή επομένως ανήκε στην πόλη και έπρεπε να προστατεύεται. Για τον λόγο αυτό γύρω από τις Μορίες που βρίσκονταν εκτός του ιερού ελαιώνα η πόλη σήκωνε έναν σηκό (φράχτη) και αυτός και η ελιά ήταν υπό την ευθύνη του ιδιοκτήτη του κτήματος. Μάλιστα καθώς οι Αθηναίοι ήταν έξυπνοι και γνώριζαν πως και οι ίδιοι όταν δεν επιβάλλεται ο νόμος, ο καθείς κοιτάει το συμφέρον του, είχαν θεσπίσει και ένα ειδικό ελεγκτικό σώμα τους "επιγνώστες", επιφορτισμένο με το καθήκον να ελέγχουν την κατάσταση των Μοριών. 
 Ο ιδιοκτήτης έπρεπε να φροντίζει την ιερή ελιά και τον φράχτη, πράγμα πολύ σημαντικό καθώς η ποινή σε περίπτωση καταστροφής ήταν θάνατος μετά από απόφαση του ειδικού για ιερά ζητήματα δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου. Ακόμα και αν για κάποιο λόγο, παρά της φροντίδες το δέντρο ξεραίνονταν ο κορμός του έπρεπε να παραμείνει εκεί, καθώς μπορεί να πέταγε πάλι βλαστό.

Ένα τέτοιο θαύμα είχε μάλιστα συμβεί με την πρώτη ιερότερη των ιερών ελιά στην Ακρόπολη, όταν αυτή είχε πυρποληθεί από τους Πέρσες. Γυρνώντας οι Αθηναίοι στην κατεστραμμένη και λεηλατημένη πόλη τους είχαν αντικρίσει τα ιερά τους καμένα και διαλυμένα από τους βαρβάρους. Και το χειρότερο..., ή ίδια μοίρα είχε χτυπήσει την πρώτη Μορία, την οποία αντίκρισαν και αυτή να καπνίζει καμένη. Καταρρακώθηκαν οι Αθηναίοι τότε, καθώς η Ελιά αυτή ήταν η ίδια η Πόλη τους και η σύνδεση με την θεά τους. Όμως ως εκ θαύματος, εκεί μέσα στα ερείπια, από τον καπνισμένο κορμό ένα νέο βλαστάρι ξεπετάχτηκε και πήραν θάρρος. Μάλιστα μέχρι να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και τα νέα απαραίτητα για την Πόλη τείχη, η ελιά από αυτό το βλαστάρι μεγάλωσε με αφύσικη ταχύτητα. Όταν πια ο καινούργιος Παρθενώνας χτίστηκε στον βράχο η Μορία ήταν πάλι ολόκληρο δέντρο και η αγαπημένη Πόλη της θεάς μεγαλούργησε και πάλι.

Είναι ενδιαφέρον πως ίσως τα μόνα πολιτειακά αξιώματα της Αθηναϊκής δημοκρατίας που δεν είχαν ενιαύσια θητεία ήταν ο άρχων βασιλεύς και οι αθλοθέτες. Ένας από τους λόγους φαίνεται να είναι εντελώς πρακτικός καθώς και ο μεν και οι
 δε είχαν υπό την ευθύνη τους την οργάνωση της εορτής των Παναθηναίων. Προφανώς ήταν τόσο σημαντική η εορτή και τόσο πρακτικοί άνθρωποι οι Αθηναίοι που έπρεπε οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι να μην αλλάζουν προτού ολοκληρώσουν το έργο τους, την διεξαγωγή δηλαδή της εορτής και των αγώνων. Όπως στις περισσότερες μεγάλες εορτές των Ελλήνων έτσι και στα Παναθήναια δεν υπήρχαν μόνο αθλητικοί διαγωνισμοί αλλά και  μουσικοί, ακόμα και ομορφιάς. 


Επειδή μάλιστα η Αθήνα ήταν πλούσια και δυνατή πόλη τα έπαθλα ήταν αξιοσέβαστα. Οι νικητές των μουσικών αγώνων έπαιρναν δώρο χρυσά και ασημένια στεφάνια Αυτοί που κέρδιζαν τον διαγωνισμό ομορφιάς  έπαιρναν πανέμορφες ασπίδες, ενώ τέλος οι νικητές των αθλητικών αγώνων έφευγαν με τους γνωστούς Παναθηναϊκούς αμφορείς γεμάτους λάδι. Καθώς οι αθλητικοί αγώνες είχαν μεγαλύτερη σημασία και ήταν πιο λαοφιλείς από τους άλλους δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε πως οι νικητές ήταν ριγμένοι σε σχέση με τους κιθαρωδούς. Το λάδι που έπαιρναν οι πρώτοι είχε μεγαλύτερη ίσως αξία από τα χρυσά στεφάνια.


Γιατί το λάδι αυτό προέρχονταν από τις Μορίες ελιές, κρατικές και ιδιωτικές. Με την οργανωτική ευθύνη του επωνύμου άρχοντα το μάζευαν οι αθλοθέτες κάθε χρόνο και το τοποθετούσαν στον θησαυρό στην Ακρόπολη μέχρι την διεξαγωγή των αγώνων. Μάλιστα επειδή γνωρίζουμε κάποιους καταλόγους νικητών και πόσους αμφορείς (συνολικά πάνω από 1113) ελάμβαναν ως δώρο μπορούμε να υπολογίσουμε (δεχόμενοι πως το λάδι από τις Μορίες πρέπει να δίνονταν ώς απαρχή/δεκάτη της παραγωγής όπως σε κάθε ιερό), όλα τα ιερά ελαιόδεντρα της Αττικής.   



 Το Αττικό λάδι (όπως και τα Σύκα) απαγορευόταν να εξαχθεί. Η μόνη περίπτωση που γινόταν αυτό ήταν με τους Παναθηναϊκούς αμφορείς που λάμβαναν δώρο οι νικητές. Αυτοί οι αμφορείς με τα ~40 λίτρα ιερό λάδι, πωλούνταν σε άλλες πόλεις το βάρος τους χρυσό κάνοντας του νικητές που τους είχαν λάβει πλούσιους. Οι ίδιοι οι αμφορείς και το λάδι τους ήταν τόσο σημαντικοί και για τους μη Αθηναίους, με αποτέλεσμα να έχουμε ταφές πλουσίων της Σικελίας, με τέτοιους αμφορείς ως κτερίσματα για τον τάφο.


ΠΗΓΗ: http://mythagogia.blogspot.gr

Οι ελληνικές φυλές του Πακιστάν απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου

$
0
0
ΚΑΛΑΣ: ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΕΞΑΝΔΡΟΥ

56d78836c9cf0de136c4d2d37aba2280ellines-pakistan.jpg500


    Στα έντυπα του Πακιστανικού Οργανισμού Τουρισμού αναφέρονται ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. «..οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θεωρούνται απόγονοι 5 στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι περιπλανήθηκαν στα μέρη αυτά.» γράφουν για τους Χούνζα ενώ για τους κατοίκους της κοιλάδας Σουάτ λένε «..οι κάτοικοι του Σουάτ είναι μουσουλμάνοι Πατάνς, Κοχιστανοί και Γκουζάρ.


   Μερικοί έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»


   Όσο για τους Πατάνς διαβάζουμε: «οι Έλληνες άφησαν τα ίχνη τους εδώ..τα χωριά τους έχουν ακόμα ελληνικά ονόματα και τα πρόσωπά τους θυμίζουν τα κλασσικά ελληνικά χαρακτηριστικά..». Οι απόγονοι


   Η φυλή όμως που προβάλλεται περισσότερο είναι η Καλάς, η οποία είναι η μοναδική που δεν έχει εξισλαμιστεί. «..λέγεται ότι όταν ο Αλέξανδρος της Ελλάδας πέρασε από την περιοχή το 327π.Χ μερικοί από τους στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν εδώ και αποτέλεσαν τους προγεννήτορες των Καλάς.».
Στους Καλάς, τους Πατάνς και τους άλλους Έλληνες του Πακιστάν αναφέρεται στο βιβλίο του με τίτλο «Καλάς, οι Έλληνες των Ιμαλαϊων», που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Δημήτρης Αλεξάνδρου που πριν λίγα χρόνια έκανε γνωστές σε όλη την Ελλάδα αυτές τις λησμονημένες φυλές.
 

Τα ήθη και τα έθιμα προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ελληνική συνείδηση και η δίψα να μάθουν για τη μακρινή χώρα από όπου ήρθαν οι Έλληνες πρόγονοί τους. «Με λένε Σεφ..
Είμαι Έλληνας!
Πατάν.» με αυτά τα λόγια είχε συστηθεί στο Δ.Αλεξάνδρου ένας μουτζαχεντίν στο Πεσαβάρ. «Έμεινα άφωνος!..
 

  Εγώ είχα ξεκινήσει να βρω τους Καλάς τους Έλληνες των Ιμαλαϊων και ανακάλυπτα εντελώς απροσδόκητα μια ακόμη φυλή που δήλωνε, με περηφάνια, ελληνική..
Έμαθα λοιπόν ότι οι Πατάνς ή Παχτούν είναι οι αρχαίοι Σάκες ή Παχτίες ή Σκύθοι και ήταν νομάδες και βοσκοί.
 

   Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κυρίευσε τη Βακτριανή, παντρεύτηκε την πριγκίπισσά τους την Καλλιπάρειο Ρωξάνη(άστρο), όπως έκαναν και πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες του με ντόπιες.
Έτσι μπερδεύτηκαν Μακεδόνες και ντόπιοι σε τέτοιο βαθμό που οι τελευταίοι θεωρούν τους εαυτούς τους Γιουνάν, Έλληνες.» γράφει ο κ.Αλεξάνδρου. Ο συγγραφέας αναφέρει πως οι Πατάνς υπολογίζονται σε 12 εκατομμύρια και θεωρούνται οι πιο πολεμοχαρείς πολεμιστές της Ασίας.
Ο πρίγκηπας Αρίφ ένας Αφρίντι Πατάνς(παρακλάδι της φυλής από τα πιο ανώτερα κοινωνικά στρώματα) του είχε πει: «Αγαπήτε κ.Αλεξάνδρου πρέπει να ξέρεις πως εμείς οι Αφρίντ είμαστε οι γνησιότεροι απόγονοι των Ελλήνων σε ολόκληρη την Ασία!»
 

  Με συγκίνηση περιγράφει ο κ.Αλεξάνδρου τον τρόπο με τον οποίο τον χαιρέτησε ο Σεφ. «Τελευταίος με αποχαιρέτησε ο Σεφ, το σπαθί του Θεού: «Το ότι είσαι Γιουνάν είναι το καλύτερο διαβατήριο στην περιοχή μας και ο Σικαντέρ η λέξη κλειδί.»
 

Φέυγοντας με ένα καμιόνι τον άκουσα να φωνάζει:
Μη μας ξεχνάτε..
Είμαστε Έλληνες!
Μη μας ξεχνάτε..
Είμαστε κι εμείς αδέρφια σας!». Eλληνικό σχολείο
 

  Το καλοκαίρι του 1994 ένας Έλληνας εκπαιδευτικός από την Αθήνα, ο Αθ.Λερούνης, επισκέφτηκε το Πακιστάν για να κάνει ορειβασία. Εκεί συνάντησε τους Καλάς και από τότε ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να αποκτήσουν σχολείο.Εξάλλου μόνο αυτό του ζήτησαν.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο κ.Λερούνης πήρε άδεια από το υπουργείο Παιδείας, αποτάθηκε στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, που ανέλαβαν το χτίσιμο του σχολείου στο Κρακάλ σε υψόμετρο 2.200 μετρών στον Ινδικό Καύκασο, και μαζεύτηκαν 17 εκατομμύρια από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 

  Έτσι το 1995 χτίστηκαν δύο αίθουσες και το καλοκαίρι του 1996 άλλες τρεις, όπου 56 μικροί Καλάς μαθαίνουν τη δική τους μοναδική γλώσσα, την πακιστανική και αγγλικά.Φυσικά το σχολείο έχει διάφορες ατέλειες όπως έλλειψη θρανίων και άλλα προβλήματα.Για την ενίσχυση των Καλάς η Γ΄ ΕΛΜΕ Αττικής έχει ανοίξει στην Αγροτική Τράπεζα τον λογαριασμό 4180100655769.

   Ένα γράμμα από τον δάσκαλο των Καλάς
   Αγαπητά αδέλφια μας Έλληνες,
   Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το μεγάλο δώρο που προσφέρατε στο λαό των Καλάς.
Είναι η πρώτη φορά που τα αδέλφια μας οι Έλληνες σκέφτηκαν για εμάς.Αυτό το σχολείο θα είναι η καλύτερη απαρχή για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. ..
    Είναι η πρώτη φορά που μετά από χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες αδερφοί μας επισκέφθηκαν την Κεντρική Ασία. ..
Θα είμασταν πολύ ευτυχισμένοι εάν αποφασίζατε να μας επισκεφθήτε.
Τα σπίτια μας είναι ανοικτά για τους Έλληνες αδερφούς μας.

 Μη μας ξεχνάτε.
 

Anis Umar
reocities.com
Πηγή: gaia-hellas.blogspot.gr

Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στην Υπατία

$
0
0
Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στην Ελληνίδα φιλόσοφο Υπατία



   Αθήνα, 25η Απριλίου 2015 – 1ο Διεθνές Συνέδριο: αφιερωμένο στην φιλόσοφο Υπατία για τα 1600 χρόνια από τον βίαιο θάνατό της, με τίτλο «Η οδύσσεια της γνώσεως».

    Θέμα: Η Οδύσσεια της Γνώσεως / Υπατία η Αλεξανδρινή – 1600 από τον θάνατό της.

    Προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας των επιστημών και των τεχνών, θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους στην ιστορική διαδρομή και επιδίωξη του Ανθρώπου για πρόοδο και Πολιτισμό, ενίοτε μέχρις αυτοθυσίας:

Richard Dawkins (εξελικτικός βιολόγος, συγγραφέας, Ην. Βασίλειο)

Δημήτρης Νανόπουλος, φυσικός, (πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών)

Διονύσιος Σιμόπουλος (αστρονόμος, επίτ. Πρόεδρος Ευγενιδείου Πλανηταρίου)

Άντζελα Γκερέκου, (αρχιτέκτων, ηθοποιός, πολιτικός)

Στράτος Θεοδοσίου (αστρονόμος)

Γεώργιος Κοντογιώργης, (συγγραφέας, καθηγητής, τέως Πρύτανις Παντείου)

Έλση Σπαθάρη, (αρχαιολόγος, επίτιμη διευθ. ΥΠΠΟΤ)

Μιχάλης Καλόπουλος (Πρόεδρος Σκεπτικιστών Ελλάδος, συγγραφέας)

Γιώργος Λεκάκης (λαογράφος, συγγραφέας, δημ/φος)

Δημήτρης Βαρβαρήγος (συγγραφέας – Υπατία η Αλεξανδρινή)

Μαρία Τζάνη (καθηγήτρια ΕΚΠΑ)

Ξενοφών Μουσάς (αστρονόμος, μέσω skype)

Βίκυ Μπαφατάκη (αρχαιολόγος, συντονίστρια)

Garik Israelian (αστροφυσικός, μέσω kype, Κανάριοι Νήσοι/Ισπανία)

David Eicher (αρχισυντάκτης περιοδικού astronomy, μέσω skype, ΗΠΑ)

Mark Boslough (φυσικός, μέσω skype, ΗΠΑ)

Mart Raukas (καθ. Φιλοσοφίας, ντοκυμ/ίστας, δημ/φος, μέσω skype, Εστονία)

Bettany Hughes (ιστορικός, συγγραφέας, μέσω skype, Ην. Βασίλειο), προβολή αποσπασμάτων του ντοκυμαντέρ της «Alexandria The Greatest City».

Το Συνέδριο θα χαιρετίσουν: ο Δήμαρχος των Αθηναίων κος Γεώργιος Καμίνης και ο κος Σπύρος Μερκούρης, θα αναμεταδοθεί δε ζωντανά στο διαδίκτυο και θα είναι δίγλωσσο, Ελληνικά και Αγγλικά.

Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις (ποίηση, χορός, μουσική, εικαστικά), θα λαμβάνουν χώρα καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας:

Εύα Αποστολάτου, Ekaterina Savtchenko (Ρωσία), Δαρεία Κορνέα, Άγγελος, Βασίλειος Αράπης, Μιχάλης Μηναριτζόγλου (εικαστικοί), Μάρω Κουρή, Τίτα Μπονάτσου (φωτογραφία) Μαρία – Υπατία Γερολυμάτου (χορός) Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαία λύρα, ωδή), Σοφία Ανδριανού (ωδή).

Μετά το πέρας των ομιλιών ο κος Αλέξανδρος Χάχαλης θα παρουσιάσει έργο αφιερωμένο στη μεγάλη φιλόσοφο και τον Αέναον Αγώνα προς την Γνώση, με διακεκριμένους καλλιτέχνας: Τζένη Δριβάλα, Αγάπη Παπαμήτσου, Τζίνα Φωτεινοπούλου (υψίφωνοι), Θοδωρής Μπιράκος (βαρύτονος, τρομπέτα), Alex Foster (σαξοφωνίστας, ΗΠΑ), Κώστας Γιαλίνης, Όλγα Παππά, (απαγγελία).

Το ολοήμερο συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Σάββατο 25 Απριλίου στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84″ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, είσοδος ελεύθερη με επίδειξη ταυτότητας.
Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Ωράριο: 10:30-12:30 / 13:00-15:00 / 16:30-18:30 / 19:00-21:00

Εμπνευστής και διοργανωτής του συνέδριου, ο μουσικοσυνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης.




ΠΗΓΗ: Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

$
0
0

Αρχίζει την Τετάρτη το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Δεκαέξι ομάδες με 400 ηθοποιούς και συνοδούς, αλλά και πλέον των 5.000 θεατών, αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, οι παραστάσεις του οποίου ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη και ολοκληρώνονται στις 29 Απριλίου.
Αυτά ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, από τον αντιδήμαρχο Κ. Γεωργακόπουλο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Εύη Λαμπροπούλου και Βεν. Μπαλόπουλο.
Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μολάους, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Λήμνο, Βόλο), ενώ από το εξωτερικό η Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Κλασσικό Λύκειο της Μεσίνα (Ιταλία). Τη Μεσσηνία θα εκπροσωπήσουν το 4οΓΕΛ Καλαμάτας, το 5οΓυμνάσιο Καλαμάτας και το 1οΓΕΛ Μεσσήνης.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος, στόχος είναι να διοργανωθεί Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης, σε συνεργασία με τον καθηγητή Π. Θέμελη, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην
εξασφάλιση κονδυλίων και για την επόμενη διοργάνωση, κάτι που αναμένεται να ξεπεραστεί με την ένταξη στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ), καθώς τόσο η φετινή όσο και η περσινή διοργάνωση είχαν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Ευχαρίστησε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, εξέφρασε την πεποίθηση συνέχισης της συνεργασίας με τον κ. Θέμελη, σημειώνοντας ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει ο τελευταίος για την ανάδειξη του μνημείου και τόνισε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου οι ηθοποιοί με τους συνοδούς τους, αλλά και οι θεατές, να αποτελέσουν τους πρεσβευτές της Μεσσήνης στις πόλεις και στις χώρες τους με τη διοργάνωση.
Με έντονη, δε, ποιητική διάθεση μίλησε για την επικοινωνία και το μοίρασμα των εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και το κίνητρο που τους δίνεται, ώστε να ασχοληθούν με το αρχαίο δράμα και, κατά συνέπεια, την πολιτιστική κληρονομιά. Καταλήγοντας, έκανε λόγο για «απτή μαγεία, όπου τα λόγια δίνουν πνοή στις αρχαίες πέτρες και αγκαλιάζουν τους νέους σήμερα, όπως αγκάλιαζαν τους νέους του χθες».     

Άντριου Βισνέφσκι
Στη συνέντευξη παρέστη και ο επικεφαλής σκηνοθέτης του μεταπτυχιακού τμήματος της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, Άντριου Βισνέφσκι, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την τρίτη, κατά σειρά, συμμετοχή της Ακαδημίας στη διοργάνωση.
Χαρακτήρισε ως εξαιρετική εμπειρία το να βρίσκεται κάποιος στην Αρχαία Μεσσήνη, που συνεχώς αλλάζει με τα ευρήματα που φέρνει στο φως ο κ. Θέμελης, ενώ χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως ευκαιρία για όλους να παρουσιαστούν τα λόγια τα όμορφα, της σοφίας του αρχαίου κόσμου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μάθημα για τους νέους ανθρώπους.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η επιλογή του φετινού έργου ήταν πολύ προσεκτική και εξέφρασε την ελπίδα οι θεατές να μην απογοητευθούν από το αποτέλεσμα.

Χαιρετισμός Π. Θέμελη
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, η αρχαιολόγος Εύη Λαμπροπούλου ανέγνωσε το χαιρετισμό του, επίσης, μέλους της Επιτροπής, καθηγητή Π. Θέμελη, σύμφωνα με τον οποίο η χρήση των τριών χώρων θέασης και ακρόασης που διαθέτει η Αρχαία Μεσσήνη για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, για συνέδρια και εκθέσεις εικαστικών έργων, συμβάλλει όχι μόνο στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στη διοργάνωση, σημείωσε πως έχει καθιερωθεί και αναγνωρίζεται ως σημαντικό πολιτιστικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί από το Δήμο Μεσσήνης με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Θέμελης ανέφερε, επίσης, ότι οι δυνατότητες ανάδειξης και διάδοσης των αγαθών που προσφέρει η Αρχαία Μεσσήνη, μπορούν να διευρυνθούν με στόχους, όπως η προσέλκυση και η υποστήριξη νέων που θα συμβάλουν να καθιερωθεί η αρχαία δωρική πόλη ως χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή σπουδαστών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην πρακτική της ανασκαφικής τεχνικής, της συντήρησης αρχαιοτήτων, καθώς και της αποκατάστασης των μνημείων, με εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής στον αρχαιολογικό χώρο και την έκθεση παραδοσιακών μεσσηνιακών προϊόντων.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων           
Τέλος, το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βεν. Μπαλόπουλος, παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει ως εξής:

Τετάρτη 22 Απριλίου
9.00 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ: «Ορφικοί Ύμνοι» σε μουσική σύνθεση Μηνά Αλεξιάδη, σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Μεσσήνης, 9.30 «THE EUMENIDES Aeschylus (Ευμενίδες Αισχύλου)» - Royal Academy of Dramatic Art (London), 11.00: «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη - 4o ΓΕΛ Καλαμάτας.

Πέμπτη 23 Απριλίου
9.30: «BACCHAE Euripides (Βάκχες, Ευριπίδη)» - University College London, 11.00:  "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου -9ο Γυμνάσιο Πατρών.

Παρασκευή 24 Απριλίου
9.30: "ΠΕΡΣΕΣ Αισχύλου" -ΓΕΛ Μολάων, 11.00:  "ΚΥΚΛΩΨ Ευριπίδη" - Γυμν. Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 25 Απριλίου
9.30: "ΑΛΚΗΣΤΙΣ"Ευριπίδη - Γυμν. Λιβαδοχωρίου Λήμνου, 11.00:  "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ"του Ευριπίδη - 7ο Γυμνάσιο Βόλου.

Κυριακή 26 Απριλίου
9:30 "ΕΛΕΝΗ"του Ευριπίδη - Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας, 1100: "ΙΚΕΤΙΔΕΣ"του Αισχύλου -7ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

Δευτέρα 27 Απριλίου
9.30: "ΚΥΚΛΩΨ"του Ευριπίδη -Κολλέγιο Αθηνών, 11.00: "ΕΛΕΝΗ"του Ευριπίδη" - 18ο Γυμνάσιο Αθήνας.

Τρίτη 28 Απριλίου
9.30: "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ"του Αισχύλου -7o Γυμνάσιο Κέρκυρας & 4ο Λύκειο Κέρκυρας, 11.00: "ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ"του Ευριπίδη -5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Τετάρτη 29 Απριλίου
9.30: "ΦΟΙΝΙΣΣΑΙ"του Ευριπίδη - 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης, 11.00: "PROMETEO INCATENTO" Eschilo (Προμηθεύς Δεσμώτης, Αισχύλου) - ISTITUTO DI ISTRUZIONE SUPERIORE "F. MAYROLICO" Liceo Classico di Messina", 12.00: ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:  Δρώμενο "Μυθωδία" - Σύλλογος "Η Χαρά του Παιδιού".
Ταυτόχρονα με το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις.

 ΠΗΓΗ:http://www.tharrosnews.gr

Επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα.

$
0
0

Επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα στο Ταίναρο.
 


Είναι συγκλονιστικό να είσαι πάνω στη γη των προγόνων σου αλλά και θλιβερό να βλέπεις την βεβήλωση των έργων των προγόνων σου από βάρβαρους παλαιούς και νέους .

Αξίζει κανείς να έρθει στο χώρο του Ταινάρου. Στις «Πύλες του ΑΔΗ»

Ίσως θα πρέπει οι πολίτες της Μάνης όσο και ο Δήμος να προσέξουν το χώρο καλύτερα.

Παρουσία στο χώρο είχαν πολλοί Γάλλοι όπου έκαναν τη διαδρομή προς το φάρο του Ταινάρου μέσα από το μονοπάτι όπως και εμείς.



Ακλουθούν φωτογραφίες της διαδρομής:

















































Ο οίκος των Σπαρτιατών.

$
0
0
Η φλόγα άναψε και πάλι στη ΣΠΑΡΤΗ

Ο οίκος των Σπαρτιατών της Πατρώας Ελληνικης Παράδοσης.




 
 

















Ὁ βιολιστὴς τῶν Ἀβδήρων…

$
0
0
Ὁ βιολιστὴς τῶν Ἀβδήρων… ο βιολιστης

Στα αρχαία Άβδηρα έπαιζαν βιολί! 
     Η Θράκη είναι μουσικομάνα. Γέννησε πλήθος μουσικών, αλλά και μουσικών οργάνων. Η απαρίθμησή τους και μόνον θα αποτελούσε την ύλη ενός ολόκληρου βιβλίου. Ένα απ’ αυτά τα μουσικά όργανα – που, όμως, λένε πως δεν ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα – είναι και το βιολί – το οποίο τότε δεν το έλεγαν φυσικά έτσι. 
     Απόδειξη περί τούτου είναι η ύπαρξις ενός αρχαίου πήλινου ειδωλίου (περίπου 3ος αι. π.Χ.) που ευρέθη στα Άβδηρα, και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλλας (αρ. ευρ. Ε 193). Είναι καμωμένο από ροδοκάστανο πηλό, και σε μερικά σημεία του ήταν ζωγραφισμένο με λευκό και κυανό χρώμα. Το εύρημα ευρέθη σε τάφο, μαζί με άλλα τέσσερα ειδώλια Ερωτιδέων. Στο πίσω μέρος του φέρει οπή, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον το κρεμούσαν από εκεί, και ο πτερωτός θεός-μουσικός έδειχνε πράγματι πως πετά. Απ’ το (συγκολλημένο) ειδώλιο λείπουν τα
πτερά, η κεφαλή, τμήμα του δεξιού χεριού και τμήμα του δεξιού ποδιού, αλλά σώθηκε αυτό που έπρεπε να σωθεί. 

     Εικονίζει έναν Έρωτα, με την μορφή γυμνού παιδιού (σημείο αγνότητος), που φέρει γύρω από την μέση του τυλιγμένο ένα ιμάτιο, που ήταν βαμμένο λευκό, η άκρη του οποίου πέφτει κατά μήκος του αριστερού του ποδιού. Ως εδώ τίποτε το περίεργο. Αλλά ο Έρως αυτός κρατά στο αριστερό του χέρι ένα τρίχορδο μουσικό όργανο, που το στηρίζει στον δεξιό ώμο του, ενώ το προτεταμένο δεξί χέρι (που το μισό λείπει), θα κρατούσε πιθανότατα δοξάρι (ή άλλο είδος «πλήκτρου», όπως το έλεγαν τότε). Τα δάκτυλα του αριστερού χεριού πιέζουν τις χορδές στο τέλος του βραχίονος του μουσικού οργάνου. 
     Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμμιά αμφιβολία πως πρόκειται για ένα σύγχρονου τύπου αρχαίο βιολί, ίσως άρπα με δοξάρι, που παίζει αυτός ο Έρωτας, σπάνια, έως σπανιότατη – ίσως και μοναδική – απεικόνιση σε αρχαίο κομμάτι, αν εξαιρέσει κανείς σχετικό το ανάγλυφο του Εθν. Αρχ. Μουσείου Αθηνών, που εικονίζει τον μουσικό διαγωνισμό Απόλλωνος-Μαρσύα, που όμως έγινε με κιθάρα! Το ανάγλυφο του Εθν. Μουσείου είναι λίγο μεταγενέστερο απ’ αυτό των Αβδήρων (ανάγεται στο 330-320 π.Χ.)!.. 
     Αυτό το μουσικό όργανο, λοιπόν, του Έρωτα των Αβδήρων ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των λαγούτων, αλλά δεν είναι πανδουρίδα, αφού αυτή δεν στηριζόταν στον ώμο, αλλά στην κοιλιακή χώρα, όπως η εξέλιξή της, ο ταμπουράς και το μπουζούκι. Και αν στηριζόταν στον ώμο, είχε άλλη στήριξη απ’ αυτήν του ειδωλίου των Αβδήρων. Κάτι ανάλογο με τον «βιολιστή των Αβδήρων» έχει βρεθεί και στην περιοχή της αρχαίας Κορίνθου. 
     Επειδή το αρχαίο μουσικό όργανο που εικονίζεται στο εύρημα των Αβδήρων είναι τρίχορδο, εξάγουμε το συμπέρασμα πως είναι ένα πρωτόγονο βιολί, αφού το σημερινό βιολί είναι τετράχορδο (σολ, ρε, λα, μι). Επισήμως είναι αποδεκτό ότι το βιολί, ίσως, και να προέρχεται από το αραβικό μουσικό όργανο ρεμπάμπ, που έγινε γνωστό στην Ευρώπη μετά την αραβική εισβολή στην Ισπανία (711 μ.Χ.). Ο πρόγονος του βιολιού, η βιέλλα (> βιόλες, βιολιά), απαντάται σε βυζαντινές περγαμηνές, και παιζόταν από τα τέλη του 10ου-13ο αι. και με δοξάρι. Η σημερινή ονομασία του οργάνου («βιολί») απαντάται για πρώτη φορά στην Γαλλία το 1577. 
     Τώρα, λοιπόν, είναι καιρός να αναθεωρηθούν αυτές οι απόψεις και το εύρημα μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε πως το πρώιμο «βιολί» – παραλλαγή της πανδουρίδος – ήταν γνωστό στην Θράκη, και οι Θρακιώτες μουσικοί το διέδωσαν στο Αιγαίο και την Μ. Ασία – γι’ αυτό και είναι τόσο διαδεδομένο σ’ αυτά τα μέρη – απ΄ όπου έφθασε έως τους άραβες, οι οποίοι με την σειρά τους, ίσως, το διέδωσαν στην Ισπανία. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Βίντεο:Για απόδειξη της ελληνικότητας του βιολιού, και ότι οι αρχαίοι Έλληνες εγνώριζαν το δοξάρι, ανέφερε ο Θραξ εκ Ξάνθης καθηγητής Χαράλαμπος Σπυρίδης, σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (29.4.2014), κάνοντας σαφή αναφορά στο βιβλίο και τον συγγραφέα κο Λεκάκη.


ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Μουσικής μύησις», εκδ. Madmelody
https://anihneftes.wordpress.com

Τελικά Ρωμιός, Γραικός ή Έλλην;

$
0
0
Τελικά Ρωμιός, Γραικός ή Έλλην;

  

  Όταν άκουγα για την Ρωμιοσύνη, θεωρούσα την απανταχού Ελληνική παρουσία.
Θεωρούσα κι εγώ - όπως και τόσοι άλλοι – πως οι Έλληνες είναι Ρωμιοί.
Όταν διάβασα ποιά ήταν η ερμηνεία της ονομασίας Ρωμανία, προβληματίστηκα για τον λόγο που τελικά μας είχαν περάσει ως δεδομένο πως εννοούσαν την Ελλάδα.

    Πάμε λοιπόν στα στοιχεία που μας αποκαλύπτουν τις έννοιες με εκτενέστερε αναφορές για το θέμα αυτό.
Με λίγα λόγια στο βιβλίο του ο J. Βiiddeezz, La vie de l' empereur Julien, Paris 1930 (βασικός εμπνευστής του Βιβλίου είναι ο Ρώσος Γ, Ostrogorsky), μας εξηγεί πως αυτό που αναφέρουμε σήμερα ως Βυζάντιο δεν είναι τίποτα άλλο από την εξέλιξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην ανατολική επικράτειά του.

Οι ίδιοι ως Ρωμαίοι τότε δεν γνώριζαν βέβαια καθόλου αυτή την ονομασία που θα τους βάφτιζαν κάποιοι αργότερα και στην ουσία η περίοδος του αποκαλουμένου Βυζαντίου είναι η νέα φάση που
πέρασαν οι Ρωμαίοι ως ύπαρξη.

    Αυτό το συμπέρασμα δεν είναι κάποιων που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα και σύγχυση στο θέμα Βυζάντιο, αλλά είναι και άποψη πολλών Βυζαντινών Ιστορικών οι οποίοι σιωπούν επίσημα σχετικά με το θέμα αυτό.
Ρωμιοί λοιπόν σημαίνει Ρωμαίοι ή καλύτερα οι πολίτες του Ρωμαϊκού Κράτους κι όλοι γνωρίζουμε ποιο ήταν το Ρωμαϊκό Κράτος.

    Για να δούμε όμως την πιθανότητα λάθους αυτής της άποψης.
Ένα κράτος έχει τους δικούς του νόμους, γλώσσα , θρησκεία.
Όταν λοιπόν ο Ιουστινιανός βρήκε μια καθιερωμένη πλέον ως επίσημη των Ρωμαίων θρησκεία κατάσταση, έπρεπε να καθιερώσει και την νομική πλευρά.
Μελέτησε όλες τις τοπικές και διάσπαρτες νομοθεσίες από τον Αδριανό (το 138) έως και τις μέρες του και δημιούργησε το νομικό δίκαιο ή Ιουστινιανό Νομικό Κώδικα, ο οποίος πλέον καθιερώθηκε σε όλη την Ρωμαϊκή επικράτεια.

Η εξελιγμένη μορφή του Ιουστινιανού Κώδικα ήταν η Εξάβιβλος η οποία επικράτησε ως Νομικό Δίκαιο σε όλη την Βυζαντινή περίοδο και επαναλειτούργησε στην επαναστατημένη πλέον Ελλάδα από τον Βασιλιά Όθωνα το 1835.
Έχουμε λοιπόν μια θρησκεία που καθιερώθηκε από τους Ρωμαίους και ένα Νομικό Δίκαιο από την ίδια πηγή.

Στην περίπτωση γλώσσα θα συναντήσουμε πολλούς ισχυρισμούς σχετικά με την ύπαρξη της Ελληνικής στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά κι εκεί θα διαπιστώσουμε πως στα γραπτά που μας παρουσιάζουν υπάρχει μια σύγχυση.

Όμως κι εκεί υπάρχει μια άκρη.

Το ερώτημα είναι απλό.
Για να ονομάσεις Ελληνική μια γλώσσα, λογικά πρέπει ο τόπος διδασκαλίας της (ως βάση ) να είναι και ο τόπος που έχει την ονομασία Ελλάδα.
Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο παράξενο.
Ενώ όλοι θεωρούν ως βάση του Ελληνικού χώρου ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό τμήμα, του πλανήτη Γη, όπου εκεί ανατήχθηκε ο Ελληνικός πολιτισμός (άσχετα με την εξάπλωση ή μετανάστευσή του) την περίοδο του Βυζαντίου μας το μεταφέρουν σε άλλη Ήπειρο.
Ξαφνικά από την Ευρώπη μας το μεταφέρουν στο Δυτικό μέρος της Ασίας.
Το επιβεβαιώνει και η μετακίνηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δύσης το 1204, στο Ασιατικό αυτό τμήμα , δημιουργώντας την Αυτοκρατορία της Νίκαιας ή διαφορετικά Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
Θα αναφέρει κάποιος το Δεσποτάτο της Ηπείρου από τον Μιχαήλ Α΄ Κομνηνό, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μια Βυζαντινή ύπαρξη αυτή, όταν ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός είχε συνεργαστεί αρχικά με τον Μαρκήσιο του Μομφερράτου, ο οποίος ήταν ένας από τους ηγετικούς αρχηγούς της Δ΄ Σταυροφορίας και υπεύθυνος για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός μετά προσπάθησε να επιβληθεί στην γη της Πελοποννήσου και όταν δεν τα κατάφερε, κατέληξε στην Ήπειρο όπου έχει δήλωσε και υποταγή στην Λατινική κυριαρχία.
Φυσικά όταν μιλάμε για Δεσποτάτο της Ηπείρου δεν εννοούμε την Ελληνική γη της Ηπείρου που γνωρίζουμε είτε της Βόρειας είτε και της Νότιας, αλλά όλης της Ιλλυρικής περιοχής που συμπεριλαμβάνει τις περιοχές – σήμερα – της Αλβανίας, Κροατίας, Σκοπιών και γενικά αυτή την περιφέρεια.

Επιστρέφουμε όμως στο Θέμα Βυζάντιο για να αναφερθεί πως ακόμα και στο θέμα Βυζαντινών χειρόγραφων , τα οποία θα μας επιβεβαίωναν την ύπαρξη της Ελληνικής γλώσσας, υπάρχει ένα κενό έως και το 700. Τα δε επόμενα χειρόγραφα - που θα έχουμε στην διάθεσή μας – είναι ένα συνονθύλευμα Ελληνικών και Λατινικών γραμματικών χαρακτήρων, ως μια διαμάχη για το ποιος θα επικρατήσει τελικά κι αυτά μόνο ως γραφή κι όχι ως λόγος.

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά που γράφω δίνω σε προηγούμενη ανάρτησή μου με οπτικά και βιβλιογραφικά στοιχεία, μα δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει, οποιεσδήποτε διαβάσει - ακόμα και καθηγητές της Βυζαντινής Ιστορίας- την εγκυρότητα όσων γράφω.
Άρα το μόνο που μένει είναι το πολιτιστικό θέμα του Βυζαντίου όπου συναντούμε την αναφορά της Ελληνικής Γραμματείας.

Ποιον όμως Ελληνικό πολιτισμό εννοούν εκείνοι οι Βυζαντινοί, όταν μας παρουσιάζουν τον Πλάτωνα ως θεολόγο και τους υπόλοιπους φιλόσοφους σχεδόν ως προφήτες του Χριστιανισμού;
Τί σχέση είχαν με οποιαδήποτε θεότητα οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι;
Καμία …

Δεν υπάρχει ο ισχυρισμός πως το Βυζάντιο ήταν Ελληνικό;
Τότε γιατί η βάση διδασκαλίας της Ελληνική γλώσσας και γραφής δεν ήταν στην Ελλάδα αλλά στην Δυτικό κομμάτι της Ασίας;

Γιατί οι νόμοι που επικρατούσαν στην Βυζαντινή περίοδο , δεν προέρχονταν από τον Λυκούργο, τον Κλεισθένη, τον Εφιάλτη, τον Σόλων και τόσους άλλους Έλληνες νομοθέτες ;
Οι … Θαλής ο Μιλήσιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πριηνεύς, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Σόλων ο Αθηναίος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος … τί ήταν για τους Βυζαντινούς;
Ήταν απλά ένα εμπορικό θέμα κι αυτό μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης.
Ήταν το αντικείμενο που θα τους εξασφαλίσει το βιοποριστικό πρόβλημα, καθώς πλέον είχαν χάσει κάθε άλλο μέσο οικονομικών εσόδων.
Ήταν αυτό που τους εξασφάλισε την ύπαρξη και τους κράτησε ζωντανούς στην ιστορία ως φύλακες των Ελληνικών γραμμάτων και της τεράστιας αυτής πνευματικής κληρονομιάς των Ελλήνων.

Κανένας δεν θα τολμήσει να μιλήσει για βιασμό , αλλά ούτε και για εκμετάλλευση, καθώς όλο το κατεστημένο έχει στηθεί πάνω σε αυτή την βάση και θα υπάρχει ο κίνδυνος του γκρεμίσματος.
Γκρεμίζοντας αυτή την κατεστημένη ύπαρξη, θα διαπιστωθεί πως έχουν εξαφανίσει οτιδήποτε άλλο υπήρχε από κάτω.
Ένα απέραντο κενό. Ένα κενό που σκορπά τον πνευματικό θάνατο σε κάθε τι που γνωρίζαμε έως χθες και δεν θα το ήθελε κανένας αυτό.
Εκατομμύρια καθηγητές κάθε μορφής, θα αποδειχθούν ηλίθιοι.
Ποιος θα το ήθελε αυτό;
Κανένας…

Κι αυτό επειδή όλο το πνευματικό στερέωμα που υπάρχει, έχει στηριχτεί σε αυτά που διδάχτηκε.
Τον μόνο τόπο, που θα μπορούσε να δώσει την λύση έχοντας έμφυτη την ικανότητα αυτή … τον κρατούν μέσα στο σκοτάδι.
Τον κρατούν δέσμιο και δούλο … χωρίς το δικαίωμα καμιάς του γενιάς, να γνωρίσει την πραγματική Ελευθερία.

Οι Βυζαντινοί είναι , ήταν και θα είναι πάντα ένα κομμάτι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Θα είναι πάντα η Νέα Ρώμη, κάτι που δεν το κρύβει κι ούτε υπάρχει περίπτωση να το κρύψει _ - το αναφέρει επίσημα άλλωστε – το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Ας μην παραλείψω όμως την αναφορά για την ονομασία Γραικός, για να συνειδητοποιήσουμε πως όλα έχουν και την άλλη πλευρά τους , όπως και τα νομίσματα.
Η ονομασία Γραικός ήταν η πιο μισητή για τους Βυζαντινούς καθώς δήλωνε την ανικανότητά τους να υποτάξουν και να υπερισχύσουν της Δυτικής Ανατολικής Αυτοκρατορίας.
Ο Αρκάδιος (γιος του Θεοδόσιου)για να γλιτώσει το τομάρι του από τους Γότθους, τους πρόσφερε την γη που είχε πλέον εγκαταλείψει ή την θεωρούσε χαμένη.
Το σχέδιό του βέβαια ήταν πονηρό.
Με ένα σπάρο θα κτυπούσε δυο τρυγόνια.
Γνώριζε πως με την εξάπλωσή της μια στρατιωτική παρουσία, θα συναντούσε την αποδυνάμωσή της.

Μαζί με την αποδυνάμωση θα συναντούσε και την φθορά.
Η πρότασή του λοιπόν, ήταν να λεηλατήσει ότι είχε απομείνει από τους Έλληνες στην Ελληνική γη και μετά να κατευθυνθεί προς την περιοχή του αδελφού του Ονώριου.
Πράγματι (ιστορικά αποδεδειγμένο ως γεγονός) έτσι κι έκανε φτάνοντας ακόμα και έως την Ρώμη.
Από εκεί και μετά θα υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ των δυο πλευρών, δηλαδή της Ανατολικής με την Δυτική Αυτοκρατορία, έως και σήμερα θα μπορούσα να πω.
Η θρησκευτική καθιερώσει των Καθολικών, εγκαταλείποντας την επιδίωξη της στρατιωτικής εξουσίας, ήταν μια απρόβλεπτη εξέλιξη για τους Ρωμαίους του Ανατολικού μπλοκ.
Ακόμα δεν υπάρχει το Σχίσμα των Εκκλησιών (συνέβη το 1054)και θρησκευτικά ήταν όλοι ένα σώμα μια ψυχή. Το σχίσμα συνέβη το 1054 ως επίσημο δηλωμένο γεγονός. Ανεπίσημα όμως έχει συμβεί, από την στιγμή που το Ανατολικό μπλοκ, προσπάθησε να εξοντώσει το Δυτικό.
Οι δυτικοί Ρωμαίοι λοιπόν αποκαλούσαν υποτιμητικά επίσημα τους Ανατολικούς Ρωμαίους ως Γραικούς. Δεν μπορούσαν να δεχθούν πως οι ομοεθνής τους είχαν καταδικάσει την γενέτειρά τους σε εξαφάνιση και δεν ήθελαν να του αποκαλούν Ρωμαίους.
Οι δε Ανατολικοί αποκαλούσαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους Ρωμαίους σε όλα τους τα έγγραφα ως απάντηση και Ρωμανία, όλη την στρατιωτική Βυζαντινή παρουσία.
Έφτασαν και σε σημείο να ζητούν - αυθαίρετα - την ονομασία του Έλλην για να σταματήσουν της επιμονής τους οι Δυτικοί στο Γραικός.

Η επιρροή λοιπόν του Πάπα σε όλη την Ευρώπη είναι η αιτία που μας αποκαλούν Γραικούς ή Greek κι όχι Έλληνες. Μας λένε δηλαδή την αλήθεια και μας αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα την οποία μόνο εμείς δεν μπορούμε να δούμε.
Την αλήθεια … πως ποτέ δεν κυβερνήθηκαν οι Έλληνες κι ο τόπος τους από Έλληνες, αλλά από απογόνους (ως εξουσία) της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την ονομασία - για τους Δυτικούς - του Γραικού…

Συντάκτης
Χαράλαμπος Μπάστας.

1o oλοήμερο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών &Τεχνών (VIDEO)

$
0
0

«Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ» 

 

Μαρία Τζάνη,Γιώργος Λεκάκης, Μιχάλης Καλόπουλος.

1o oλοήμερο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών & Τεχνών
Επετειακό Αφιέρωμα:

ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

 Χαμένα αρχαία βιβλία για τη Μακεδονία.


Αποκεφαλισμός της Μνήμης και του Πνεύματος στη
Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας


 Φρυκτωρίες ( Fryktories.net)
ΠΗΓΗ:  Fryktories Net

Αρχαιολογικό φεστιβάλ "TIME AND EPOCHS"

$
0
0

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Συμμετοχή στο Αρχαιολογικό φεστιβάλ "TIME AND EPOCHS", Μόσχα /Ρωσσία, 5 -7 Ιουνίου 2015

Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣβρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την συμμετοχή του στο Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ "Time and Epochs - Rome"στην Μόσχα, από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.

Το φεστιβάλ "Time and Epochs-Rome"διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείων Πολιτισμού , Τουρισμού και Παιδείας της  Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελεί αισίως  το μεγαλύτερο φεστιβάλ Ιστορικής Αναπαράστασης στο πλανήτη

Θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Kolomenskoye της Ρωσικής πρωτεύουσας και αναμένεται να προσελκύσει τα βλέμματα άνω των 270.000 θεατών , παρόντων των κορυφαίων Συλλόγων Ιστορικής Αναβίωσης απο Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία,
Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ελβετία, Αυστρία με εκατοντάδες συμμετέχοντες. Η θεματική του φεστιβάλ καλύπτει την ιστορική περίοδο απο τον 5ο π.Χ μέχρι τον 20ο μ.Χ, αιώνα κάτω απο αυστηρούς ελέγχους ιστορικής ακρίβειας.  

Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ με μια 10μελή αποστολή θα παρουσιάσει στο διεθνές κοινό :
  • Κινήσεις Οπλιτικής Φάλαγγας
  • Ένοπλο Παγκράτιο
  • Παραδοσιακή Τοξοβολία
  • Εφαρμογές Πειραματικής Αρχαιολογίας και Ζωντανής Ιστορίας
  • Διαδραστικές επαφές με τους θεατές
Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ έχει συμμετάσχει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία στα Αρχαιολογικά Φεστιβάλ του Μπισκούπιν της Πολωνίας (2011), και της Λυών της Γαλλίας (2012) 

Είστε όλοι καλεσμένοι !

ΠΗΓΗ: http://koryvantes.blogspot.gr

Αφύπνιση Ελλήνων.

$
0
0

Αφύπνιση Ελλήνων.

Γράφει ο ΒΑΛΑΣΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΜΕΝΕΛΑΟΣ)


"Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΘΕΛΕΙ, ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΩΣ ΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΘΕΩΝ ΜΑΣ. ΩΣ ΤΕΚΝΑ ΘΕΩΝ, ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

ΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ,

ΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΜΑΣ.

ΝΑ ΔΙΑ-ΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ.

ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ ΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Η ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΩΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΛΕΠΤΟΤΑΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ.

ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΝΟΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ.

ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΓΑΘΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΜΑΣ.

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΜΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΦΑΝΤΕΣ. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΗΡΩΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ. ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΤΟΧΡΟΝΑ ΣΩΜΑ, ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΝΕΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΤΗ ΓΑΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ, ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

"ΓΝΩΘΙ Σ'ΑΥΤΟΝ -Ε- ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ" .

Γράφει ο ΒΑΛΑΣΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΜΕΝΕΛΑΟΣ)

Article 0

$
0
0
ΤΑΡΑΣ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ
   Ο Τάραντας (ιταλ. Taranto , τοπ. διάλ. Tàrande) είναι παραθαλάσσια πόλη της Ιταλίας χτισμένη στην θέση της αρχαίας Ελληνικής αποικίας. Βρίσκεται στην νότια Ιταλία, στην περιοχή της Απουλίας, χτισμένη στις όχθες του ομώνυμου κόλπου. Η πόλη έχει αναπτυχθεί πάνω σε μία μικρή νησίδα στο εσωτερικό της τοπικής λιμνοθάλασσας και στις ακτές γύρω απ'αυτή. Αποτελεί έδρα της ομώνυμης επαρχίας και ο πληθυσμός της είναι 201.349 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Ο Τάραντας είναι σημαντικό εμπορικό λιμάνι και κύρια βάση του Ιταλικού ναυτικού.
    Ο Τάραντας ήταν η μοναδική αποικία της Σπάρτης στην Μεγάλη Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 706 π.Χ. και εγκαταστάθηκαν σε αυτή Σπαρτιάτες άποικοι. Οι άποικοι έδωσαν στην πόλη το όνομα του
ήρωα Τάραντα, γιου του θεού Ποσειδώνα και μίας τοπικής νύμφης[1]. Ο Τάραντας εξελίχθηκε σε κυρίαρχη πόλη της Νότιας Ιταλίας επιβάλλοντας σταδιακά την κυριαρχία του και στις γειτονικές πόλεις. Αποτέλεσε επίσης πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο της δυτικής Μεσογείου. Η κυριαρχία του Τάραντα στην νότια Ιταλία απειλήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τους Ρωμαίους, οπότε συμμάχησε με τον βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρο για να τους αντιμετωπίσει. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τελικά την πόλη λίγα χρόνια μετά τους Πυρρικούς πολέμους το 272 π.Χ. Οι Ρωμαίοι μετά την κατάληψη της πόλης κατέστρεψαν τα τείχη της. Κατά την διάρκεια του Β'Ρωμαιο-Καρχηδονιακού Πολέμου ο Τάραντας υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον στρατό του Αννίβα.
anto (Tàrde o Tàrende[4] in dialetto tarantino) è un comune italiano di 204.731 abitanti[1], capoluogo dell'omonima provincia in Puglia.

Antica colonia della Magna Grecia, è il secondo[5] comune della regione per popolazione, terzo dell'Italia meridionale peninsulare dopo Napoli e Bari, nonché sesto del Mezzogiorno.

Per la sua posizione geografica a cavallo tra Mar Grande e Mar Piccolo, Taranto è conosciuta come "città dei due mari"; da taluni viene definita "città spartana" con riferimento alla sua fondazione nell'VIII secolo a.C.
« Mentre la maggior parte del golfo di Taranto è importuosa, a Taranto c'è un porto molto bello e ampio del perimetro di 100 stadi, chiuso da un grande ponte. Tra il fondo del porto e il mare aperto si forma un istmo, sicché la città sorge su una penisola e poiché il collo dell'istmo è poco elevato, le navi possono essere facilmente trainate da una parte all'altra »
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ GIOVANNI B. ORLANDO KAI TOY ΟΠΟΙΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
THIS VIDEO IS LICENCED UNDER AUTHORITY OF OWNER GIOVANNI B. ORLANDO.PERMISSION GIVEN BY OWNER FOR PUBLICITY.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ:
 Ευχαριστώ τον Bill Toublis για την ανάρτηση

Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΦΙΚΩΝ ΥΜΝΩΝ

$
0
0


Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΦΙΚΩΝ ΥΜΝΩΝ
 
Γράφει ο ΒΑΛΑΣΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΜΕΝΕΛΑΟΣ)
Ο αστρονόμος Κ. Χασάπης με βάση τον στίχο : "ΜΙΞΑΣ ΧΕΙΜΩΝΟΣ ΘΕΡΕΟΣ Τ'ΙΣΟΝ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙΣΙΝ" (ύμνος Απόλλωνος 14.21) που γίνεται λόγος περί ισότητος των εποχών , υπολόγισε (με βάση την μετάπτωση των εποχών) τις δύο ημερομηνίες που συνέβη αυτό το φαινόμενο :
α) 1.366 π.Χ. (1.361 π.Χ. - διόρθωση ημερομηνίας με την χρήση ηλ. υπολογιστού)
β) 11.835 π.Χ. (11.809 π.Χ. - διόρθωση ημερομηνίας με την χρήση ηλ. υπολογιστού)
Ο Ι. Πασσάς αναφέρει ως την ημερομηνία που αναφέρεται το απόσπασμα την 11.835 π.Χ. και το δικαιολογεί γιατί ο Ορφέας ( που συμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία ) έζησε πολλές γενιές πριν τον τρωϊκό πόλεμο ο οποίος με τις νεότερες χρονολογήσεις τοποθετείται το 1450 π.Χ. Οπότε είναι αδύνατον στα κείμενα που συνέλεξε ( όπως ο Ησίοδος για την "ΘΕΟΓΟΝΙΑ"του συνέλεξε παλαιότερους μύθους ) ή και συνέθεσε ο Ορφέας να περιγράφεται γεγονός του 1366 π.Χ. ( ο
οποίος όπως προαναφέραμε έζησε πολύ πρίν το 1450 π.Χ..).

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίον ενισχύεται η άποψη του Ι. Πασσά για την απόρριψη της ημερομηνίας 1361 π.Χ. είναι ότι για να θεωρήσουν οι παρατηρήσαντες την ισότητα των εποχών ως κάτι αξιοσημείωτο (και θα έπρεπε να είναι σίγουροι ότι πρόκειται για κάτι αξιοσημείωτο για να το καταχωρήσουν και σε θρησκευτικό ύμνο) θα πρέπει :

α) ή αυτή η ισότητα να έχει ξαναπαρατηρηθεί στο παρελθόν
β) ή οι παρατηρητές να γνώριζαν ότι το θέρος δεν ισούται με τον χειμώνα. Όμως για να έχουμε διαφορά μίας μόνο ημέρας (ακρίβεια περίπου 3% - που είναι μικρή διαφορά για παρατήρηση) πρέπει να οπισθοχωρήσουμε κατά 1000 χρόνια, ενώ η επόμενη ισότητα εποχών (Θέρος-Φθινόπορο) είναι το 3973 π.Χ. (βλ. σχεδιάγραμα)

Στο σχεδιάγραμμα δίπλα (δες url) εμφανίζεται η κίνηση του εαρινού σημείου γ επί της Εκλειπτικής σε χρονολογίες που είχαμε ισότητα εποχών.

2.612 πρίν το 1361 π.Χ. δηλαδή το 3.973 π.Χ. έχουμε ισότητα Θέρους - Φθινοπόρου με ταυτόχρονη ισότητα Χειμώνος και Ανοίξεως.

Οπισθοχωρούντες άλλα 2.162 έτη, φθάνουμε στο 6.585 π.Χ. όπου έχουμε ισότητα 'Ανοιξης και Φθινοπόρου.

Ακόμα 2.162 έτη προς τα πίσω (9.197 π.Χ.) έχουμε ισότητα Θέρους και Ανοίξεως με ταυτόχρονη ισότητα Χειμώνος και Φθινοπόρου.

Και ακόμα 2.162 έτη πρός τα πίσω φτάνουμε στο 11.809 π.Χ. που έχουμε επανάληψη του Φαινομένου


Μερικά από τα ερωτήματα - συμπεράσματα που δημιουργούνται είναι :

* Πόσος χρόνος απαιτήθηκε για να κατανοηθούν οι κινήσεις της γης και του ήλιου από τους παρατηρητές;
* Πόσος χρόνος απαιτήθηκε για την εύρεση των επιπέδων του Ισημερινού και της Εκλειπτικής στην ουράνια σφαίρα και τον εντοπισμό των Ισημερινών σημείων επί της Ζωδιακής ζώνης με τα μέσα της εποχής;
* Οι παρατηρητές πρέπει να είχαν πρόσβαση σε αρχεία με τις παρατηρήσεις παλαιοτέρων εποχών, για να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις. 'Αρα λογικό είναι να υπήρχε γραφή σε παλαιότατες εποχές (γιατί είναι παράλογο να υπάρχουν οι ένοιες της ευθείας γραμμής, της γωνίας, του κύκλου, της καθέτου, του επιπέδου, της σφαίρας κλπ στον προφορικό λόγο και να μην έχει βρεθεί τρόπος γραπτής απονημόνευσής τους).
* Επίσης η καταγραφή αστρονομικών παρατηρήσεων προϋποθέτει κάποιες γνώσεις γεωμετρίας, μαθηματικών κλπ [/quote]

Ἐλθέ, μάκαρ, Παιάν, Τιτυοκτόνε, Φοῖβε, Λυκωρεῦ, Μεμφῖτ᾽, ἀγλαότιμε, ἰήιε, ὀλβιοδῶτα, χρυσολύρη, σπερμεῖε, ἀρότριε, Πύθιε, Τιτάν, Γρύνειε, Σμινθεῦ, Πυθοκτόνε, Δελφικέ, μάντι, ἄγριε, φωσφόρε δαῖμον, ἐράσμιε, κύδιμε κοῦρε, † μουσαγέτα, χοροποιέ, ἑκηβόλε, τοξοβέλεμνε, Βράγχιε καὶ Διδυμεῦ, † ἑκάεργε, Λοξία, ἁγνέ, Δήλι᾽ ἄναξ, πανδερκὲς ἔχων φαεσίμβροτον ὄμμα, χρυσοκόμα, καθαρὰς φήμας χρησμούς τ᾽ ἀναφαίνων· κλῦθί μου εὐχομένου λαῶν ὕπερ εὔφρονι θυμῶι· τόνδε σὺ γὰρ λεύσσεις τὸν ἀπείριτον αἰθέρα πάντα γαῖαν δ᾽ ὀλβιόμοιρον ὕπερθέ τε καὶ δι᾽ ἀμολγοῦ, νυκτὸς ἐν ἡσυχίαισιν ὑπ᾽ ἀστεροόμματον ὄρφνην ῥίζας νέρθε δέδορκας, ἔχεις δέ τε πείρατα κόσμου παντός· σοὶ δ᾽ ἀρχή τε τελευτή τ᾽ ἐστὶ μέλουσα, παντοθαλής, σὺ δὲ πάντα πόλον κιθάρηι πολυκρέκτωι ἁρμόζεις, ὁτὲ μὲν νεάτης ἐπὶ τέρματα βαίνων, ἄλλοτε δ᾽ αὖθ᾽ ὑπάτης, ποτὲ Δώριον εἰς διάκοσμον πάντα πόλον κιρνὰς κρίνεις βιοθρέμμονα φῦλα, ἁρμονίηι κεράσας {τὴν} παγκόσμιον ἀνδράσι μοῖραν, μίξας χειμῶνος θέρεός τ᾽ ἴσον ἀμφοτέροισιν, ταῖς ὑπάταις χειμῶνα, θέρος νεάταις διακρίνας, Δώριον εἰς ἔαρος πολυηράτου ὥριον ἄνθος. ἔνθεν ἐπωνυμίην σε βροτοὶ κλήιζουσιν ἄνακτα, Πᾶνα, θεὸν δικέρωτ᾽, ἀνέμων συρίγμαθ᾽ ἱέντα· οὕνεκα παντὸς ἔχεις κόσμου σφραγῖδα τυπῶτιν. κλῦθι, μάκαρ, σώζων μύστας ἱκετηρίδι φωνῆι.
 


ΕΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΩΣ ΣΩΣΤΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 11835π.χ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ, ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΥΣ:
  ΑΝ Η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΑΧΙΛΛΕΑ) ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΑ. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ. ΕΑΝ ΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΣΣΑ, ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.
ΓΙΑΤΙ;
   ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ(ΙΑΧΒΕ) ΕΠΛΑΘΕ ΤΟΝ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 5000 ΧΡΟΝΙΑ π.χ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΥΠΗΡΧΑΝ, ΑΛΛΑ ΕΔΙΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΑΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΘΑΥΜΑΤΑ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,ΓΡΑΜΜΑΤΑ κτλ.) ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ;
   ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ, ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ.
  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΙ.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΒΑΛΑΣΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΜΕΝΕΛΑΟΣ)


ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

$
0
0


ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΡΑΣΙΔΑΣ ΚΑΙ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ

          Γράφει ο Νίκος Μπακής
         
  Πριν από λίγο καιρό είχα τη χαρά να φιλοξενηθώ από ένα φιλικό μου ζευγάρι, τον Κωνσταντίνο και Αθανασία Αράπογλου, στο σπίτι τους στο χωριό Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου στον νομό Καβάλας. Επί 15 μέρες περιπλανιόμουν στα δάση, έγινα ένα με τη φύση και μυήθηκα στα μυστικά του Μαγικού Παγγαίου. Η επίσκεψή μου δεν περιορίστηκε μόνο εκεί, αλλά είχε και χαρακτήρα πολιτισμικής αναζήτησης.
  Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Σπάρτης, πήρα λοιπόν την τολμηρή απόφαση να ζητήσω να γίνει αδελφοποίηση μεταξύ των δύο ιστορικών δήμων Σπάρτης και Παγγαίου. Με αφορμή ενός παλιού κοινού γνώριμου, ο οποίος εδώ και αιώνες τώρα ενώνει με ιστορικούς δεσμούς τις δυο περιοχές, δηλαδή την Σπάρτη και τη Νέα Πέραμο (αρχαία Οισύμη) του δήμου Παγγαίου. Αυτός ο κοινός γνώριμος δεν είναι άλλος από τον Σπαρτιάτη στρατηγό, τον δικό μας Βρασίδα.
  Την ιδέα μου συμμερίστηκε και ο Μάκης Ζουμπλιός. Όλα συνέβησαν ξαφνικά πέρυσι κατά τη διάρκεια του ΣΠΑΡΤΑ ΔΡΑΜΑ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν ένα δρομικό προσκύνημα προς τιμήν των δασοκομάντος που έδωσαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος στα φλεγόμενα δάση της Δράμας το 1994. Αφού ολοκληρώσαμε μετά από ένα μήνα, εγώ και ο συνοδοιπόρος μου Γιώργος Βασίλαρος, μια απίστευτη πορεία απόστασης 900 χλμ. με τα πόδια από την Σπάρτη έως
τη Δράμα, μέσα από τα ελληνικά βουνά, καταλήξαμε στη Νέα Πέραμο για λίγη ξεκούραση.
  Εκεί συνάντησα τον καλό μου φίλο τον Μάκη, κάτοικο της περιοχής και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Περάμου, ο οποίος προσφέρθηκε να μας εξυπηρετήσει και να μας ξεναγήσει στα μέρη του, τα οποία μέχρι τότε δεν γνώριζα για την ύπαρξή τους. Τότε άρχισε η μνήμη και η κρίση μου να δέχεται καταιγισμό πληροφοριών, οι οποίες με είχαν συγκλονίσει πραγματικά.
  Την πρώτη «κεραμίδα» την έφαγα όταν μας πήγε για μπάνιο στην παραλία του Βρασίδα (!). Στην συνέχεια μας ξενάγησε στο κάστρο του Βρασίδα(!!). Από εκεί ψηλά στο κάστρο της Ανακτορούπολης, ρώτησα πως λέγεται ο πανέμορφος κόλπος της Νέας Περάμου και μου απάντησε ακρωτήριο του Βρασίδα (!!!). Την άλλη μέρα παρακολουθήσαμε προπόνηση της ποδοσφαιρικής ομάδος της πόλης, του Βρασίδα Νέας Περάμου (!!!!).
  Έκπληκτος τον ρωτάω: «Εσείς εδώ τι σχέση έχετε με τον στρατηγό Βρασίδα;» και αμέσως λύνει την απορία μου: «Ο Βρασίδας λατρεύεται στη περιοχή μας ως εθνικός ήρωας και οικιστής, διότι εδώ πολέμησε εναντίων των Αθηναίων, σκοτώθηκε στην πόλη μας και ετάφη σε «πολυάνδριο» με τιμές βασιλέα, σε μια αρχαία πόλη που λεγόταν Αμφίπολη, μερικά χιλιόμετρα μακριά από εδώ».Ξαφνικά η Αμφίπολη από την αφάνεια βρέθηκε σήμερα να είναι στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, λόγω του περίφημου τύμβου του Καστά [Λέτε να έχει σχέση με τον Βρασίδα; Ο χρόνος θα δείξει].
 
  Οι πρώτες επαφές έγιναν με τα μέλη του τοπικού συμβουλίου της Νέας Περάμου, όπου δέχτηκαν το αίτημά μου με μεγάλο ενθουσιασμό. Μετά τη συνάντηση το τοπικό συμβούλιο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:«Στις 08/04/2015 συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Νέας Περάμου. Ανάμεσα στα θέματα συνεδρίασης ήταν και η πρόταση που έφερε ο κ. Νίκος Μπακής (εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης) και αφορούσε την Αδελφοποίηση του Δήμου Παγγαίου με τον Δήμο Σπάρτης. Η Αδελφοποίηση στηρίζεται κυρίως στο στοιχείο της ύπαρξης και δράσης του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα, ο οποίος έδρασε τον 5οαιώνα π.Χ. στην περιοχή της Ν. Περάμου.
Ομόφωνα το τοπικό συμβούλιο Ν. Περάμου δέχθηκε την πρόταση του κ. Νίκου Μπακή. Μαζί με το ομόφωνο ψήφισμα το τοπικό συμβούλιο πρότεινε εφόσον επέλθει η αδελφοποίηση και μια σειρά ενεργειών όπως ονοματοδοσίες οδών της Ν. Περάμου με τις ονομασίες [Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα και Σπάρτης], όπως επίσης και την δημιουργία μνημείου – ανδριάντα του Στρατηγού Βρασίδα στην ίδια περιοχή.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και φυλλάδια προς τον Δήμαρχο Σπάρτης, ενώ το τοπικό συμβούλιο βράβευσε τον Νίκο Μπακή για την μέχρι τώρα προσπάθεια αδελφοποίησης, αλλά και για την προβολή της ιστορίας της περιοχής μας.
Μέλη τοπικού συμβουλίου Νέας Περάμου:
Γεράσιμος (Μάκης) Ζουμπλιός (Πρόεδρος)
Δημήτρης Ρουμελιώτης (Μέλος)
Γιώργος Τσίγκας (Μέλος)
Παναγιώτης Τσίγκας (Μέλος)
Διαμαντής Αντωνόπουλος (Μέλος)»
  Στη συνέχεια επισκέφθηκα το γραφείο του δημάρχου Φίλιππο Αναστασιάδη στην Ελευθερούπολη, όπου είχαμε μια σύντομη συνομιλία. Από την πλευρά μου προσέφερα στον δήμαρχο δώρο ένα αγαλματίδιο του βασιλιά Λεωνίδα και δώσαμε τα χέρια, με την υπόσχεση πως αυτό το μικρό αγαλματάκι θα γίνει κάποια στιγμή ο ανδριάντας του Βρασίδα, που θα δεσπόζει στη πλατεία της Νέας Περάμου.
  Έπειτα συναντήθηκα με την αντιδήμαρχο Αποστολία Δημητρακούδη, την πρόεδρο τουρισμού Ελένη Μπενή, την πρόεδρο Κ.Ε.Δ.Υ.Π. Όλγα Αμπατζιά, καθώς επίσης με τοπικούς φορείς και προέδρων αγροτικών συνεταιρισμών. Εκτός από θέματα για την τουριστική ανάπτυξη, συζητήθηκε και η προοπτική από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν και σε επίπεδο ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων. Καθώς οι πλούσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Παγγαίου παράγουν καπνό, βαμβάκι, ντοματίνια, σόγια, ηλίανθο, καλαμπόκι, αλεύρι, ρεβίθια, σταφίδα κοκ.
  Η πιο καθοριστική στιγμή ήταν όταν γνώρισα μια τεράστια μορφή της περιοχής, ο κορυφαίος ιστορικός ερευνητής στην Ελλάδα και με φιλοσπαρτιατικά  αισθήματα, τον κ. Θεόδωρο Δημοσθένη Λυμπεράκη. Είναι ο άνθρωπος που έκανε το όρος Παγγαίο παγκοσμίως γνωστό μέσα από ντοκιμαντέρ, χάρη στις μοναδικές του βραχογραφίες.
  Συγκινημένος από τις προσπάθειες που είχα καταβάλει για την αδελφοποίηση, μου εξομολογήθηκε: «διακαής πόθος μου ήταν να δω αυτούς τους ιστορικούς δήμους αδελφοποιημένους, γιατί η Σπάρτη είναι η μισή μας Ελληνική Ιστορία».
  Ήταν μεγάλη μου τιμή που ο ίδιος ο ιστορικός πήρε την πρωτοβουλία να περιηγηθούμε στα άδυτα του Παγγαίου, καθώς το βουνό αυτό έχει χαρακτηριστεί από το Κ.Α.Σ. ως αρχαιολογικός χώρος. Μαζί και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αριστείδης Μεντίζης, επισκεφθήκαμε μέρη, που παραμένουν ακόμα άγνωστα στο ευρύ κοινό όπως: οι βραχογραφίες, το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, τα μεταλλεία του Μ. Αλεξάνδρου, κάστρα, τούρκικα χωριά, χαμάμ, τζαμιά κοκ.
  Το Παλαιοχώρι (όπου ήμουν φιλοξενούμενος) σύμφωνα με ιστορικές πηγές, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ιστορικός Θουκυδίδης, συγγράφοντας τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.Και τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το Παγγαίο μαζί με τον Ταΰγετο έχουν κοινά χαρακτηριστικά, έκτος από τη ξυλεία που είναι ιδανική για την κατασκευή πλοίων, διαθέτουν τα πιο σπάνια ενδημικά φυτά στον πλανήτη.
        Φωτογραφίες: Νίκος Μπακής
  

 Γράφει ο Νίκος Μπακής

        Μέλος «ΕΛΠΙΔΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
      μέλος Δ.Σ. Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δήμου Σπάρτης 


Το όραμα της αναγέννησης του Ελληνικού Κόσμου

$
0
0
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΠΛΗΘΩΝ (1355 - 1452) Το όραμα της αναγέννησης του Ελληνικού Κόσμου
plithongemistos1

Ο Γεώργιος Γεμιστός (1355 - 1452), που επέλεξε για τον εαυτό του το παρώνυμο Πλήθων, ώστε να θυμίζει το όνομα Πλάτων, ήταν Έλληνας φιλόσοφος. Ένθερμος υπερασπιστής της φυσικής και πολιτισμικής συνέχειας του Ελληνισμού («εσμέν Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί»), βαθύς γνώστης του πλατωνισμού, συγκρότησε τον φιλοσοφικο - λατρευτικό «κύκλο» του Μυστρά, και συνέγραψε τα «Περί ων Αριστοτέλης προς Πλάτωνα διαφέρεται»και «Περί νόμων». Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη και αργότερα, όταν οι ιδέες του άρχισαν να γίνονται στόχος κάποιων σκληροπυρηνικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου (που εξόντωσαν τον μαθητή του Ιουβενάλιο), εγκαταστάθηκε με την φιλοξενία του φίλου του, αυτοκράτορα Μανουήλ του Β΄ Παλαιολόγου, στο Δεσποτάτο του Μυστρά.
…μετά την περιπέτεια της Ανδριανούπολης, άλλοι θέλουν τον Γεμιστό – Πλήθωνα να πηγαίνει κατ’ ευθείαν στο Μυστρά όπως ισχυρίζεται λ.χ. ο Καζάζης...
«…Εκείθεν (δηλ. από την Ανδριανούπολη) αντί να μεταβήναι εις Κωνσταντινούπολιν,
διατελούσαν εν τραγική καταστάσει, απήλθεν εις Πελοπόννησον, ήτις διετέλει οπωσδήποτε απηλλαγμένη των τουρκικών επιδρομών… Ότε κατήλθεν εις αυτήν ο Πλήθων, εν έτει 1393. Δεσπότης ετύγχανεν ο Θεόδωρος Παλαιολόγος…»,
...άλλοι τον θέλουν να πηγαίνει μετά από λίγα χρόνια όπως ισχυρίζεται ο Μαμαλάκις. Κάποιοι άλλοι πάλι θεωρούν πολύ πιθανό να πέρασε και από την Αθήνα, η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν στην κατοχή της φλωρεντιανής Δυναστείας των Ατσαγιόλι, προκειμένου να δει και να θαυμάσει από κοντά τα κλασικά μνημεία, αρκετά από τα οποία σώζονταν μέχρι τότε σε άριστη σχεδόν κατάσταση. 
Ο Ιωάννης Μαμαλάκις επισημαίνει στην μελέτη του «Ο Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων»:
«Υπήρχε ένα αργυρόβουλο του Θεοδώρου Β’, υιού του Μανουήλ, που τον έστειλε ο πατέρας του στην Πελοπόννησο μετά τον θάνατο του Θεοδώρου Α’, αδελφού του Μανουήλ (1407). Το αργυρόβουλο αυτό το αναφέραμε και σε άλλη εργασία μας, για να υποστηρίξουμε τη γνώμη μας ότι ο Γεμιστός δεν ήταν Πελοποννήσιος. Έχει εκδοθεί το 1433 και αρχίζει ως εξής...Ο οικείος τη βασιλεία μου κυρ Γεώργιος ο Γεμιστός, ήλθεν μεν πρότινων ετών ορισμώ του αγίου μου αυθέντου και βασιλέως, του πατρός μου, του αειδήμου και μακαρίτου, και ευρίσκεται εις την δουλωσύνην ημών…»
Τόσο από αυτό το απόσπασμα, όσο και από το ύφος της γνωστής επιστολής του Γεμιστού προς τον Μανουήλ, ο Μαμαλάκις κατέληγε στο ότι ο Γεμιστός κατ’ αρχάς δεν έφτασε στο Μωριά διωκόμενος από το αυτοκρατορικό περιβάλλον. Επίσης, αφού τον βρίσκουμε να ζητάει να ληφθούν όχι μόνο απλώς κάποια μέτρα, αλλά επιπλέον και να εκδηλωθούν κάποιες πρωτοβουλίες με πρωταγωνιστή τον ίδιο, μάλλον θα πρέπει να έφθασε στην Πελοπόννησο λίγο πριν την άφιξη σε αυτήν του Μανουήλ. 
Η άποψη του Καζάζη είναι ότι ο φιλόσοφός μας θα πρέπει να έφθασε στο Μυστρά γύρω στις αρχές του 1400 και εκ πρώτης όψεως συμφωνεί με την πρώτη γραπτή μαρτυρία του Γεμιστού στην Πελοπόννησο, που δεν είναι άλλη από τον επικήδειο που έγραψε με αφορμή το θάνατο του Θεοδώρου του Α («Προθεωρία εις τον Επιτάφιον Μανουήλ Παλαιολόγου») ο οποίος έφερε χρονολογία 1407. Σχολαστικότερες όμως μελέτες απέδειξαν ότι ναι μεν το κείμενο μπορεί να συντάχθηκε από το περιβάλλον του Μανουήλ, δηλ. από τον Γεμιστό, διαβάστηκε όμως από τον μοναχό Ισίδωρο και από το λόγιο Θεσσαλονικέα Θεόδωρο Γαζή. Από τα παραπάνω οδηγούμαστε στο συμπερασμα ότι η πραγματική άφιξη του τελευταίου Έλληνος φιλοσόφου στο Μωριά, ίσως απείχε κατά πολύ από 1400 και μέλλον περί τα 1414 θα πρέπει να τοποθετείται αυτή λογικά. 
Εκεί στον Μυστρά ο Πλήθων απέκτησε το αξίωμα του ανώτατου δικαστικού, καθώς και την κηδεμονία δύο γειτονικών πόλεων (Φανάρι και Βρύσες) ώστε να έχει την ανάλογη οικονομική άνεση που απαιτούσε η θέση του. Από το μόνο σωζόμενο χρυσόβουλο (χρονολογούμενο το 1449) του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, παίρνουμε την πληροφορία ότι ο αυτοκράτορας επικυρώνει μία δωρεά προς τους γιους του Γεμιστού Ανδρόνικο και Δημήτριο...
«… Επειδή ενεφάνισεν εις την Βασιλείαν μου ο οικείος αύτη κύρις Γεώργιος ο Γεμιστός αργυρόβουλον ορισμόν του περιποθήτου αυταδέλφου…ευεργετούντα προς τους υιούς αυτού ά δη ευεργετεί και εδεήθη και παρεκάλεσε τη Βασιλεία μου επικυρωθήναι και παρ’ αυτής…» 
Στον Μυστρά, η παρουσία του Πλήθωνος σύντομα έγινε έντονα αισθητή. Οι απόψεις του πάνω σε ζητήματα νομικής φύσεως, προκαλούσαν αίσθηση τόσο για την αμεροληψία τους, όσο και για την υποδειγματικότητά τους.Ο θαυμαστής και μαθητής του Ιερώνυμος Χαριτώνυμος, θα τονίσει στον επικήδειό του...
«…Και μην δικαιοσύνη τοιαύτη τις ή τώ ανδρί, ως λήρον είναι Μίνω εκείνον και Ραδάμανθυν τούτω παραβαλλομένους. Ούκουν ηχθέσθη γουν ουδείς πώπωτε τι των εκείνω δοκούντων, αλλ’ ως θεία ψήφος το τούτω δόξαν ην. Στέργοντες δ’ ουν άμφω και προσκυνούντες, ότε ηττηθείς και ο νικήσας απήεσαν, και τοι μη ούτω πεφυκός τοις άλλοις συμβαίνειν και τούτ’ εικότως, οίμαι. Μόνος γαρ ούτος η κομιδή συν ολίγοις ακραιφνή την των νόμων είχεν κατάληψιν, εξηκρίβωσε τι, είπερ τις, αυτούς άριστα. Επεί και ει γε ποτε απωλέσθαι τούτοις, συνέβη, ακριβέστερον αν ούτος εξέθετο Σόλωνος παντός και Λυκόργου…» 
Για τους λόγους της επιλογής του Μυστρά από τον Γεμιστό ως λίκνο της αναδιοργάνωσης και ανάστασης του Ελληνισμού, έχουν ειπωθεί πολλά.Θα δεχθούμε όλες τις απόψεις, γιατί όπως είπαμε πολλοί είναι οι λόγοι που ορίζουν και συνθέτουν το πραγματικό κίνητρο μετάβασής του στη Νότια Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα οι Τούρκοι, τουλάχιστον εκείνη την εποχή δεν ενδιαφέρονταν διόλου για τον Νότο, μιας και το ενδιαφέρον τους το μονοπωλούσε η Κωνσταντινούπολη. Έπειτα, όπως αναφέρει και ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος στο έργο του «Περί των Εθνών», η Μάνη και οι γύρω περιοχές – που μόλις τον ένατο με δέκατο αιώνα άρχισαν να αποδέχονται τον Χριστιανισμό, κυρίως μετά την εξόντωση των ιερέων τους από τον ασιάτη προσηλυτιστή Νίκωνα τον «Μετανοείτε»-, διακατέχονταν ακόμη από έναν πολύ έντονο εθνισμό. Πράγμα που σημαίνει ότι και στον δέκατο πέμπτο αιώνα θα πρέπει να βρήκε ο Πλήθωνας στη γή των Λακώνων κάποια πολύ έντονα, και όχι μόνο γλωσσικά, στοιχεία του Αρχαίου Εθνικού Πολιτισμού.
Ο ενθουσιασμός του δύσκολα άλλωστε κρύβεται μέσα στο υπόμνημά του προς τον Μανουήλ όπου επισημαίνει:
«Εσμέν γαρ ουν ων ηγείσθε τε και βασιλεύετε Έλληνες το γένος, ως ήτε η φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί. Έλλησι δε ουκ έστιν ευρείν ήτις άλλη οικειοτέρα χώρα ουδέν μάλλον προσήκουσα η Πελοπόννησος τε και όση δη ταύτη της Ευρώπης προσεχής των τε αυ νήσων επικείμεναι. Ταύτην γαρ δη φαίνονται την χώραν Έλληνες αεί οικούντς οι αυτοί εξ ότουπερ άνθρωποι διαμνημονεύουσιν, ουδένων άλλων προενωκηκότων…»
δηλαδή...
«…εμείς πάνω στους οποίους είστε ηγεμόνας και βασιλεύς, είμαστε Έλληνες κατά την καταγωγή, όπως μαρτυρεί η γλώσσα και η πατροπαράδοτος παιδεία. Είναι αδύνατο να εύρη κανείς μία άλλη χώρα που να είναι περισσότερο οικεία και συγγενική στους Έλληνες από την Πελοπόννησο, καθώς και από το τμήμα της Ευρώπης που γειτονεύει με την Πελοπόννησο και από τα νησιά που γειτονεύουν προς αυτή. Γιατί είναι φανερό ότι οι Έλληνες κατοικούσαν πάντοτε σε αυτή τη χώρα, από τον καιρό που αρχίζει η μνήμη των ανθρώπων, χωρίς προηγουμένως να έχει κατοικήσει πάνω σε αυτή κανένας άλλος…» 
Ο Π. Κανελλόπουλος ωστόσο, υιοθετώντας τις απόψεις του Γενναδίου υποστηρίζει ότι ο αυτοκράτορας Μανουήλ έδιωξε τον Πλήθωνα στον Μυστρά για να τον σώσει τάχα από επικείμενη καταδίκη του εξαιτίας των ζωροαστρικών του αντιλήψεων. Ο Τατάκης πάλι θέλει τον Γεμιστό στην Πελοπόννησο για τονώσει την εθνική συνείδηση των Ελλήνων ενώ ο Μασάϊ υποστηρίζει ότι αυτός ήθελε, με πυρήνα το κάστρο του Μυστρά, να ιδρύσει ένα ενιαίο και ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος.Η τελευταία αυτή άποψη μάς φαίνεται πλησιέστερη προς την αλήθεια, αν σκεφθεί κανείς ότι μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο δεν ήσαν λίγοι οι διανοούμενοι της εποχής που, είτε από αηδία προς την επικρατούσα κατάσταση, είτε από φόβο, επέλεγαν τον δρόμο της φυγής προς τον - για την ώρα - απρόσιτο Νότο. Πολλές ήσαν οι επώνυμες οικογένειες όπως εκείνη του Λάσκαρη, που ήδη είχαν επιλέξει τον Μυστρά ως ασφαλές καταφύγιό τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εκεί ανάπτυξη του Εμπορίου και των Γραμμάτων, καθώς και η ανάδειξη εκείνου του μικρού μεσαιωνικού χωριού, σε πόλο ιδιαίτερα ελκυστικό για κάθε είδους οραματιστές αλλά και, γενικώς ειπείν, «ελπίζοντες»
Ένας άλλος λόγος που έκανε τον Γεμιστό, αλλά και όλους τους άλλους που χαρακτηρίζονταν από τις ίδιες αγωνίες να στρέψουν την προσοχή τους προς την Πελοπόννησο, ήταν ο ρόλος που της προσέδιδε η στρατηγική της θέση στο διεθνές εμπόριο της εποχής.Όπως είναι γνωστό, η όλη πολιτική στη λεκάνη της Μεσογείου, κατά ένα μεγάλο ποσοστό είχε να κάνει με τα οικονομικά συμφέροντα των παράλιων κυρίως ιταλικών πόλεων. Η Πελοπόννησος λοιπόν, σαν ένας κρίκος από τον κλασικό και καλά δοκιμασμένο δρόμο προς τα παράλια της Παλαιστίνης (Βενετία, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Μεθώνη, Κύπρος και πάει λέγοντας) έδινε τη δυνατότητα στον Γεμιστό να παζαρέψει ή να επιβάλλει την ύπαρξή της με καλύτερους όρους, ιδίως μετά τη δραματική μεταστροφή των Δυτικών υπέρ των εξαπλούμενων Τούρκων. 
Πάνω απ’ όλα όμως, ο Πλήθων αναζητούσε έναν ασφαλή γεωγραφικό χώρο, απαλλαγμένο από καλογερίστικους βυζαντινισμούς, ο οποίος τροφοδοτούμενος με τις ιδέες της Ευνομίας και της Αρετής θα μπορούσε πολύ σύντομα να αντισταθεί στην επερχόμενη καταστροφή. Ποτισμένος από τον λόγο του δασκάλου του Κυδώνη, ο Πλήθων έψαξε για έναν τόπο όπου η ζωή δεν θα ήταν δυστυχία, αλλά χαρά και ευτυχία. Για ένα τόπο, όπου ο ξαναγεννημένος Ελληνικός Λόγος θα κατάφερνε μέσα από το μοναδικό εργαλείο που γνωρίζει, δηλαδή μέσα από τους Νόμους, να ξαναπροτείνει και πάλι την χαμένη έννοια του πολίτη.Για έναν τόπο τέλος, όπου ο εσωτερικός άνθρωπος θα ξαναεπιχειρούσε την επανεύρεση της παλαιάς ενότητός του με τον Κόσμο. 
Η Πελοπόννησος, εκτός των σωζομένων εθνικών, πολιτισμικών και γλωσσικών ελληνικών στοιχείων, αποτελούσε λοιπόν ένα εξαίρετο γεωστρατηγικό σημείο στον ευρύτερο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Η δυνατή οχύρωσή της από τη μεριά του Ισθμού, έφραζε το δρόμο για κάθε επίδοξο εισβολέα δυναμώνοντας τα γνωστά επιχειρήματα του Γεμιστού:
«Αλλ’ εις ασφάλειαν τίνος ουκ αν είη κρείττων χώρας, νήσος τε ούσα τηλικαύτη ομού και ήπειρος η αυτή και παρέχουσα τοις ενοικούσι κατά τρόπον χρωμένοις ταις υπάρχουσαις αφορμαίς, απ’ ελαχίστης μεν της παρασκευής, ει τις επίοι αμύνεσθαι, υπάρχειν δε και επεξιέναι, όταν εθέλθωσιν. Ώστε και άλλης ουκ ολίγης αν ραδίως προς τήδε κρατείν…»
δηλαδή...
«…Αλλά και σχετικά με το ζήτημα της ασφαλείας από ποια χώρα δεν είναι ανώτερη; Γιατί συγχρόνως είναι και μεγάλη νήσος ή ίδια και ήπειρος και δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της, όταν κατά κατάλληλο τρόπο χρησιμοποιούν τα ορμητήριά της, να αποκρούουν με ελαχίστη προπαρασκευή τον εχθρό που θα έκανε επίθεση. Παρέχει επίσης την ευκαιρία να κάνουν οι κάτοικοί της εκστρατείες εναντίον άλλων, όταν το θελήσουν. Ώστε εύκολα να μπορούν να γίνουν κύριοι και άλλων χωρών…»
Αυτά τονίζει ο Πλήθων σε ένα από τα τρία του υπομνήματα προς τους Παλαιολόγους. 
Από την καρδιά της Πελοποννήσου άρχισε λοιπόν ο σοφός Πλήθων να βάζει τα θεμέλια μίας νέας μεταρρύθμισης, όχι για την ανάκαμψη της πάλαι ποτέ «κραταιάς»αυτοκρατορίας των Βυζαντινών, αλλά μόνο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ενός εντελώς καινούργιου ξεκινήματος του Ελληνισμού μέσα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο της Κλασικής Ελλάδος.Ο φιλοσοφικός του λόγος φιλοδοξούσε ν’ αντικαταστήσει τον κυρίαρχο Χριστιανισμό και να οδηγήσει στην ανάσταση του παλιού, αρχαίου, εθνικού μεγαλείου των Ελλήνων. Απογοητευμένος από την ησυχαστική τάση του ανατολικού Χριστιανισμού που εκείνη την εποχή ήταν πλέον κυρίαρχη σε όλα τα επίπεδα, ο Πλήθων αναζήτησε, συνέλαβε και πρότεινε μία περισσότερο πολιτική θρησκεία, ικανή να ανασυντάξει τον κατεστραμμένο ιστό στην προετοιμασία για ένα εντελώς νέο ευνομούμενο Κράτος των Ελλήων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου κόσμου που τότε διαμορφωνόταν. Η ανάδειξη της σημασίας του Φυσικού Κόσμου, η θέληση για ζωή μέσα σε αυτόν και όχι στους νεφελώδεις υπερβατικούς ουρανούς, τού ήταν γνωστό ότι θα γεννούσε στις ψυχές των ανθρώπων την ανάγκη για μία διαφορετική, πολύ πιο άνθρώπινη και ελπιδοφόρα οργάνωση της επίγειας ζωής τους. Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, η πραγμάτωση της περίφημης Πολιτείας του Πλάτωνος στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας και στην ασφαλή σχετικά χώρα των αρχαίων Λακεδαιμονίων έγινε το μεγάλο όραμα του Γεωργίου Γεμιστού. 
Όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά επίσης και για όλους όσους μοιράζονταν μαζί του το όραμα της αναγέννησης του Ελληνικού Κόσμου, η Πελοπόννησος συγκέντρωνε πάνω της όλες τις ελπίδες αλλά και τις αγωνίες του επιχειρήματος. Από εκεί, ο Πλήθων συνέταξε -όπως ήδη αναφέραμε - τρία πολύ σημαντικά υπομνήματα περί οργάνωσης και αναδιάρθρωσης του Κράτους. Για τα σημαντικότατα εκείνα υπομνήματα που προκάλεσαν το ενδιαφέρον ακόμη και του Fallmerayer, πολλά έχουν μέχρι σήμερα ειπωθεί και πολλά επίσης γραφτεί. Στην Ελλάδα, άρχισαν να γίνονται γνωστά μόνο μετά το 1870, όταν ο A. Ellissen μπήκε στον κόπο να μας τα μεταφράσει. Χαρακτηριστικό της μέχρι τότε έλλειψης αυτών των σημαντικών στοιχείων υπήρξε και το παράπονο του ιστορικού Παπαρρηγόπουλου:
«…του Γεμιστού Πλήθωνος, δεν έχω κατά δυστυχίαν, κείμενον και ούτε εν τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου υπάρχει…» 

(Πηγή: Κώστα Π. Μανδηλά «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ – ΠΛΗΘΩΝ», Αθήναι 1998, κεφάλαιο 16ο)
 
Ο Πλήθων πέθανε υπέργηρος από φυσικά αίτια στον Μυστρά το 1452 και λόγω της καθόδου των Οθωμανών που ακολούθησε μετά από λίγα χρόνια, οι περισσότεροι μαθητές του, ανάμεσα στους οποίους και ο μετέπειτα καρδινάλιος Βησσαρίων, έφυγαν στην Ιταλία, όπου συνέβαλαν σημαντικά στην λεγόμενη Αναγέννηση. Το 1466 Ιταλοί θαυμαστές του με επικεφαλής τον Σιγισμούνδο Μαλατέστα εισέβαλαν στην Λακεδαίμονα, πήραν τα οστά του και τα μετέφεραν στο Ναό των Μαλατέστα (Tempio Malatestiano) στο Ρίμινι όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα, «για να βρίσκεται ο μεγάλος διδάσκαλος μεταξύ ελευθέρων ανθρώπων». Προς τιμήν του, ο αείμνηστος ακαδημαϊκός Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος έδωσε στην Ελεύθερη Φιλοσοφική Σχολή του, που είχε ιδρύσει στη Μαγούλα Λακωνίας, το όνομα "Ο Πλήθων".
 
http://ellhnikhkosmokratoria.com
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
ellkosmlogo
Η Ιδεολογία του Ελληνισμού στον 21ο αιώνα

Οι προσελήνιοι Αρκάδες

$
0
0

Οι προσελήνιοι Αρκάδες Στο φως θρησκεία πριν το Δωδεκάθεο

     Πριν ο Δίας ρίξει... τον πρώτο του κεραυνό από τον Όλυμπο,οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής φαίνεται πως λάτρευαν και πραγματοποιούσαν θυσίες στους δικούς τους θεούς και θεότητες, η ταυτότητα και η φύση των οποίων παραμένει άγνωστη ακόμη στους επιστήμονες.
Ομάδα αρχαιολόγων βρήκε τις στάχτες, τα κόκκαλα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία θυσιών ζώων σε κάποια θεότητα πριν τον Δία, στην κορυφή του όρους Λύκαιου στην Αρκαδία. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε ένα βωμό που μετέπειτα λειτούργησε ως τόπος λατρείας του Δία.

    Κομμάτια άχρωμων και χωρίς διακοσμήσεις κεραμικών αντικειμένων μαρτυρούν ότι αυτά προέρχονται από την εποχή πριν το 3.000 π.Χ., 900 δηλαδή χρόνια πριν την άφιξη των πρώτων ελληνόφωνων κατοίκων που ήλθαν από τα Βαλκάνια, φέρνοντας κατά πάσα πιθανότητα μαζί και τη θρησκεία τους.

    Όπως μαρτυρούν τα ευρήματα στην περιοχή του Λύκαιου, η συνήθεια λατρείας κάποιας θεότητας στην περιοχή είναι πολύ παλιά και κατά πάσα πιθανότητα προηγείται χρονολογικά της εισαγωγής του Δία στην ελληνική πραγματικότητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ντέιβιντ Ρομάνο του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, «στην ουσία έχουμε, εκτός από την προ Χριστό εποχή, την προ Δία εποχή».

    Τα ευρήματα στο όρος Λύκαιο παρουσιάστηκαν και συζητηθήκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Δρ. Ρομάνο, την αρχαιολόγο του πανεπιστημίου της Αριζόνα, Δρ. Μαίρη Βογιατζή και τον Μιχάλη Πετρόπουλο, της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
   
    Αρχαιολόγοι που γνωρίζουν για την ανακάλυψη συμφωνούν με την εκδοχή του Δρ. Ρομάνο, αν και τόνισαν ότι οι ανασκαφές θα πρέπει να συνεχιστούν το καλοκαίρι ώστε να υπάρξει σαφέστερη κατανόηση της προ-Δία χρήσης του συγκεκριμένου βωμού στο Λύκαιο. «Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως φανερώνουν σαφώς τη δραστηριότητα του βωμού στους προϊστορικούς χρόνους», ανέφερε ο Τζακ Ντέιβις, διευθυντής της αμερικανικής σχολής κλασσικών σπουδών της Αθήνας, που επισκέφθηκε την τοποθεσία αρκετές φορές. «Γνωρίζουμε ότι ο Δίας και μια θηλυκή εκδοχή του Δία λατρευόταν στα προϊστορικά χρόνια. Το δύσκολο ζήτημα είναι ο προσδιορισμός της ακριβούς φύσης του βωμού πριν από εκείνη την εποχή».

    Ο Κεν Ντόουντεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Αρχαιοτήτων στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός υιοθέτησης ενός υπάρχοντος βωμού για λατρεία από τους Έλληνες, κάτι που συνιστούσε εξάλλου συνήθη πρακτική που συναντάμε ακόμη και στους χριστιανικούς χρόνους.

     Η συγκεκριμένη τοποθεσία λατρείας του Δία αναφέρεται και στα γραπτά του Παυσανία, ο οποίος έδωσε περιγραφές της τοποθεσίας. «Στο ψηλότερο σημείο του βουνού βρίσκεται ο βωμός του Λύκαιου Δία, από όπου φαίνεται ολόκληρη η Πελοπόννησος» αναφέρει ο Παυσανίας.
Οι επιστήμονες αρχαιολόγοι έδωσαν στη δημοσιότητα μερικά ακόμη στοιχεία για τη χρήση του βωμού πριν την εποχή του Δία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, είναι μάλλον απίθανο τα ευρήματα να μην προέρχονται από θρησκευτικές λατρείες και να αποτελούν οικιακά είδη κάποιου οικισμού, αφού το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αφιλόξενο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυσμενείς. Σε ότι αφορά τους κατοίκους που ζούσαν εκεί πριν την έλευση των Ελλήνων δεν υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία, αν και κάποιοι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι προέρχονται από τη σημερινή δυτική Τουρκία. Τέλος, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος χρήσης του βωμού, αν δηλαδή χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα για τη λατρεία κάποιας θεότητας ή την προσωποποίηση των δυνάμεων της φύσης.

Μύθοι Αρκαδία

    Γενάρχης των Αρκάδωνθεωρείται ο Πελασγόςο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος, γενάρχης των ανθρώπων. Έζησε προτού εμφανιστεί η Σελήνη, γι'αυτό και οι Αρκάδες λέγονταν και Προσέληνοι ή Προσελήνιοι. Γιος του Πελασγούήταν οΛυκάονας, ο οποίος έκτισε τη Λυκόσουρα στο ιερό όρος των Αρκάδων, το Λύκαιο, που θεωρείται η αρχαιότερη γνωστή πόλη του κόσμου! Κατά τη μυθολογία, ο Λυκάονας είχε μία θυγατέρα, την πανέμορφη Καλλιστώτην οποία ερωτεύθηκε οΖευς. Η ζηλότυπη όμως, Ήρα, μεταμόρφωσε την ετοιμόγεννη Καλλιστώ σε άρκτο και όταν γεννήθηκε το παιδί ονομάστηκε Αρκάς, παιδί της άρκτου. Και η χώρα που γεννήθηκε ο Αρκάς, άλλαξε όνομα, και από Πελασγία ή Απία (χώρα των απιδιών) που λεγόταν, μετονομάστηκε σε Αρκαδία.

   Αλλά η Αρκαδίαείχε και τοδικό της θεό, τον Πάνατον κατ'εξοχήν θεό των Αρκάδων που ήταν το σύμβολο της μουσικής και του έρωτα.

   Στους μύθους της περιοχής συναντώνται πολύ συχνά εκτός από τους Θεούς του Δωδεκάθεου και θεότητες με τη μορφή ζώων.

    Από τους θεούς λατρεύονταν κυρίως ο Κρόνος (Κρόνιον όρος), ο Δίας (ναός του «Σκοτίτα Διός», μεταξύ του Αγίου Πέτρου και Καρυών), η Άρτεμη (ιερό της Άρτεμης στις Καρυές, ναός της «Κνακιάτιδος Αρτέμιδος» στα Βέρβαινα), ο Απόλλωνας (ναός του «Τυρίτα Απόλλωνα» στον Τυρό), ο Διόνυσος κ. ά. Ειδικά για το θεό Διόνυσο αναφέρεται, ότι μεγάλωσε σε μια σπηλιά κοντά στη μονή Σίντζας (Σπήλαιο «Διονύσου»). Λέγεται ότι μία λάρνακα που εκβράσθηκε στην ακτή της αρχαίας πόλης Βρασιαί, είχε μέσα την πεθαμένη πια Σεμέλη και ζωντανό ακόμα το νεογέννητο Διόνυσο καρπό του έρωτά της με το Δία. Η Ινώ κατά την περιπλάνησή της, ήρθε στις Βρασιές και ανέλαβε την ανατροφή του Διονύσου μέσα στο ομώνυμο σπήλαιο. Η πεδιάδα του Λεωνιδίουμε τη μεγάλη παραγωγή φρούτων και κηπευτικών αναφέρεται και ως «Κήπος του Διονύσου». Αρκαδικής καταγωγής εξάλλου ήταν και οι Σάτυροι και Σειληνοί συνοδοί του θεού Διονύσου καθώς και οι Κένταυροι πολλοί από τους οποίους βρήκαν καταφύγιο στον Πάρνωνα όταν κυνηγήθηκαν από την υπόλοιπη Αρκαδία.
 
ΠΗΓΗ: http://trelosmaniatis.blogspot.gr

Το βασίλειο του Άδη στη Μάνη

$
0
0

Το βασίλειο του Άδη στη Μάνη και η επίδραση του. ..Φωτογραφικό αφιέρωμα.

 
Στην  δυτική πλευρά του ακρωτηρίου διακρίνεται η είσοδος του σπηλαίου. Το σπήλαιο  ήταν η πύλη του Άδη, και κάποτε η είσοδος γίνονταν με βάρκα. Μετά τον κατακλυσμό του Αιγαίου  το σπήλαιο  κατακλυσθηκε μέχρι τεπάνω Πάνω από την είσοδο του σπηλαίου φαίνεται η  οπή, όπου γίνονταν οι καθαρμοί και πιο ψηλά, μία αίθουσα.
 
Aυτή την μεταφυσική παρέμβαση φαίνεται πώς ένοιωθαν οι αρχάνθρωποι που κατοικούσαν αυτόν τον τόπο, τη Mάνη, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν και ας δυσκολευόντουσαν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, οι προϊστορικοί άνθρωποι που δόμησαν άγνωστο πολιτισμό σε μας, ο οποίος άφησε για χνάρι του το Nεκρομαντείο του Ποσειδώνα στο Tαίναρο, αφού ο Ποσειδώνας στους ιστορικούς χρόνους, υπήρξε Θεός της θάλασσας και ο Πλούτωνας Θεός του Άδη.
Στον τόπο αυτό, ένοιωσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι πως το Φυσικό επικοινωνεί με το υπερβατικό, γι’ αυτό σε μια σπηλιά του θεώρησαν πως βρισκόταν η πύλη του Άδη και στο νεκρομαντείο του Ποσειδώνα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των Προγόνων τους.
Tην ίδια μεταφυσική παρέμβαση, ένοιωθαν οι Πρόγονοι των Mανιατών, οι Λακεδαιμόνιοι, που είχαν την ακροταινάρια Γη ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης κράτους τους ως τις αρχές του 2ου π.X. αιώνα, οι Aχαιοί την μνημόνευαν την Γη αυτή για τη σημασία της την εποχή του Oμήρου, ο οποίος έγραφε “οι τε Λάαν είχον, (οι Aχαιοί), η δ’ Oίτυλον αμφενέμοντο”. (H Λας βρισκόταν στην περιοχή του Πασσαβά).
Mία τόσο άγονη Γη και κατά συνέπεια φτωχή που με δυσκολία έτρεφε τους κατοίκους της, κάτι θάχε και γινόταν πόλος έλξης των ανθρώπων, ούτως ώστε να συνθέτουν μία διαχρονική φυλή της οποίας η νόησή της βρισκόταν υπεράνω της λογικής της.
Mία φυλή που δεν βασιζόταν σε δεσμούς αίματος αλλά πνεύματος, αφού τα μέλη της είχαν αναπτύξει τεχνική να ισορροπούν το αισθητό τους με το νοητό τους και να αναδεικνύουν με τις ζωές τους, λαμπρά ήθη και έθιμα, αλλά και αξίες.
Kάποτε, οι άνθρωποι αυτοί, περιέγραφαν τις αξίες τους με τους Λυκούργειους νόμους.
 
 
Το βασίλειο του Άδη 
 
Στα Νεκρομαντεία ο χρηστηριαζόμενος υποβαλλόταν πρώτα σε νηστεία και καθαρμό, για να είναι άξιος να προσέλθει στον αναγκασμό.    
Στο Νεκρομαντείο του Ταινάρου είχε εισέλθει στον Άδη ο Oρφέας για να συναντήσει την Ευρυδίκη. Το Μαντείον ήταν υπό την προστασία του “ενοσίγαιου” Ποσειδώνα.
Στην κορυφή του βράχου δεσπόζει ο ναός του Ποσειδώνος, τώρα Βυζαντινός ναός των Ασωμάτων – Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Oι εναγισμοί ήταν προσφορά στους υποχθόνιους Θεούς με το αίμα των ζώων (συνήθως μαύρο πρόβατο), χωρίς …., επί “εσχάρας” μετά τη δύση του ηλίου, σε διάκριση από τις θυσίες που γίνονταν την ημέρα (εστί “βωμών” “τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν”) (Χριστιανικά).
 
 
Νεκρομαντείο Ταινάρου. Το ιερό εκτείνεται σε μεγάλη περιοχή, περιλαμβάνοντας το κεντρικό ακρωτήριο και τους εκατέρωθεν όρμους. Εδώ ο διάδρομος πρός το καθαρτήριο
 
 
Tο εσωτερικό του ναού σήμερα. 
Διατηρείται η σύνθεση των υλικών αρχαίων και νέων, αλλά όλα βρίσκονται σε εγκατάλειψη. 
 
 
Ο ναός του Ασωμάτου . Η χρήση των αρχαίων δομικών στοιχείων , είναι εμφανής.
 
 
Μεγάλη αίθουσα  μέσα στον συμπαγή βράχο. Ίσως ήταν χώρος προετοιμασίας . Μπροστά διακρίνεται πηγάδι γλυκού νερού, πρόχειρα σκεπασμένο με αρχαίους λίθους. 
 
 
Η ορθογώνια οπή που είχε διανοιχθεί πάνω από την είσοδο του ενάλιου σπηλαίου.. Επάνω ήταν στηριγμένη η εσχάρα, των εναγισμών. Εκεί, μέσα στο βασίλειο του Άδη, έρρε το προσφερόμενο αίμα στη θάλασσα εντός του σπηλαίου και έρχονταν οι ψυχές των νεκρών να πιουν ώστε να ξαναβρούν την επαφή τους με τον πάνω κόσμο και τους Θεούς και να συμβουλέψουν τους ζωντανούς στον ύπνο τους δια μέσου των ονείρων που θα έβλεπαν!
 
 
Σπηλαιώδες Ιερό ευρισκόμενο στον μυχό του ανατολικού όρμου. . Το πρόπυλο όμως είναι αρχαίο Α
υτό το ιερό το ¨εικασμένον σπήλαιο"(Παυσανίας) ίσως λειτουργούσε, ως έγκοιμητήριο ήταν δηλαδή το καθαυτό Μαντείο. Ο χώρος του, έφθανε μέχρι την ακτή.
 
 
Η λειτουργία του Μαντείου συνεχιζόταν ως την Ρωμαϊκή εποχή . Στη φωτογραφία, μωσαϊκό δάπεδο αυτής της εποχής.
Λατρευτικό κέντρο όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδος. Από την φημισμένη πύλη προς τον Άδη κατέβη στο κάτω κόσμο, ο Ηρακλής.
Αρχαιότατος λατρευτικός χώρος προς τιμήν πολλών θεοτήτων διαδοχικά, Γαιήοχος , Ήλιος, Ποσειδώνας, μέχρι οι Άγιοι Ασώματοι στις μέρες μας.
 
 Πηγή:http://www.manivoice.gr

Οι αποκαλύψεις του Μηνά Τσικριτσή.

$
0
0
Παρακολουθείστε στα κατωτέρω βίντεο τις αποκαλύψεις του Μηνά Τσικριτσή.

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 13/02/2015 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 

  
Αμύθητος θησαυρός στο κέντρο του τάφου της Αμφίπολης - Δρ. Μηνάς Τσικριτσής.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη για τις προτάσεις του.
Viewing all 544 articles
Browse latest View live